Vensterbank vervangen? Volg deze 10 stappen!

22 maart 2022
TipsCadeaus voor binnen

Ben jij aan een nieuwe vensterbank toe? Eens in de zoveel tijd moeten vensterbanken vervangen worden. In deze blog ontdek je aan de hand van tien stappen hoe je dit probleemloos doet.

De 10 stappen van een vensterbank vervangen

1. Verwijder je oude vensterbank

Ten eerste is het zaak om de oude vensterbank te verwijderen. Dit doe je door de kitranden te verwijderen met een mes dat scherp is. Vervolgens kun je door middel van een hamer van onderaf de vensterbank op voorzichtige wijze los tikken. 

2. Steek de kitresten weg

Zijn er nog kitresten op de ondergrond te vinden? Het is belangrijk om deze te verwijderen. Dit doe je door via een plamuurmes het weg te snijden.

3. Meet de nieuwe vensterbank op

Nadat je kitresten hebt weggehaald, wordt het tijd om de nieuwe vensterbank op te meten. Zorg er tevens voor dat je afmetingen op het paneel tekent.

4. Zaag de vensterbank op maat op

De volgende stap is om de vensterbank op maat op te zagen. Dit doe je door eerst een strook schilderstape te plakken over de zaaglijnen.. Begin vervolgens met zagen. Soms is het ook mogelijk om vensterbanken op maat te bestellen. Dat scheelt veel zaagwerk,

5. Plaats de kantenband

Nu is het tijd om de kantenband te plaatsen. Ook deze snijd je met een mes op maat. Gebruik een warme strijkbout om de fineerlaag van de kantenband op te warmen en de lijmlaag zacht te laten worden.

6. Breng de montagekit aan

Gebruik vervolgens een kitspuit montagekit om lijm op de ondergrond uit te smeren.

7. Meet en zaag de MDF-vensterbank op

Meet met een MDF-vensterbank de onderdelen goed op. Zaag vervolgens de onderdelen tot de juiste afmetingen.

8. Gebruik lijmklemmen

Spuit houtlijm op de vensterbank en plaats het profiel in de groef. Pas vervolgens lijmklemmen toe.

9. Het plaatsen van de vensterbank

Plaats vervolgens de nieuwe vensterbank over de bestaande vensterbank door middel van een montagekit.

10. Tijd voor wandbeugels

Wanneer er geen oude vensterbank is of andere bevestigingsmogelijkheden voor vensterbanken is het zaak om wandbeugels te gebruiken. Daardoor is de vensterbank op succesvolle wijze vervangen.