Winterheide, een mooie en nuttige plant

Winterheide ken je misschien wel van de Veluwe, in Gelderland. Daar staat het er namelijk vol mee. Er zijn verschillende varianten die ieder weer opvallen door een eigen bloeitijd en blad- en bloemvorm. Winterheide kennen we ook wel als Erica. Het opvallende hiervan is dat het zijn blad het hele jaar door behoudt en dat ie met name in de wintermaanden mooi roze, paars en wit bloeit. De stoere plant wordt zo’n 25 centimeter hoog. Door die hoogte is hij zowel in de border als in potten ontzettend leuk. In dit artikel lees je alles over de uitstraling van winterheide, hoe je hem pot én hoe je hem verzorgt.

Winterheide als mooie én nuttige plant

Winterheide (Erica) is niet alleen mooi. Doordat de bloemen veel nectar bevatten, is hij ook ontzettend nuttig. Ideaal voor bijvoorbeeld honingbijen, die al vanaf januari op zoek kunnen gaan naar voedsel. Je kunt hem onder andere combineren met zuurminnende planten zoals de conifeer of juist mooie leibomen.

De uitstraling van winterheide

Afhankelijk van waar je winterheide in plant, kan heide zowel een stoere als een zachtere uitstraling hebben. Plant hem in een betonnen of metalen pot voor een extra robuuste look. Wil je graag een ‘lievere’ uitstraling, plant heide dan in kunststof potten. Ook de kleur van de heideplant zorgt voor het ene dan wel het andere effect: roze, paars en wit hebben ieder hun eigen uitstraling.

Voor je tuin, terras of balkon

Winterheide is een prachtige plant die overal goed staat. In de tuin kun je er de grond vol mee planten voor een heus heideveld, waar hij op je balkon in zowel kleine als grote potten goed tot zijn recht komt. Plaats een paar heideplantjes in een grote ronde pot op je tafel en ook je tuintafel is mooi aangekleed.

Verzorgingstips voor winterheide / Erica

  • Geef je je heideplantjes een plekje in de tuin? Gebruik dan ‘zure grond’ (ook wel hortensiagrond genoemd).
  • Snoei de plant na de bloei (in april/mei).
  • Het fijne aan heide is dat het niet veel verzorging nodig heeft en toch mooi staat. Ook voor mensen zonder groene vingers is winterheide dus een fijne tuinplant om te hebben!

Bomen en struiken laten thuisbezorgen

Wil jij nu ook jouw tuin verrijken met winterheide of andere buitenplanten en bomen? Laat alles dan gewoon aan huis bezorgen! Bij de online bomenshop heb je een ruime keuze in bomen en planten en krijg je alles netjes tot in de tuin geleverd. De Nederlandse leveranciers leveren bomen in Den Haag tot aan Groningen en in Amsterdam tot aan Middelburg!

Op zoek naar meer inspiratie voor in huis? Kijk dan hier.