Ventileren tegen corona

8 september 2020
AlgemeenCadeaus voor binnen

De kans dat het coronavirus mensen infecteert via fijne zwevende aerosoldruppeltjes in niet-geventileerde ruimtes neemt toe als de besmette persoon een hoge hoeveelheid virussen uitscheidt. Hetzelfde geldt als mensen urenlang in een ongeventileerde ruimte samenzijn. Dat blijkt uit RIVM-studie waarbij onderzoekers het blootstellingsrisico door ademen, praten, hoesten en niezen in een niet-geventileerde ruimte modelleerden.

RIVM-studie

De Wereld Gezondheid Organisatie en het RIVM gaan er in hun adviezen nog steeds van uit dat het coronavirus zich hoofdzakelijk verspreidt via hoest- en niesdruppels die binnen 1,5 meter op de grond vallen. De RIVM-studie laat nu zien dat dat soms ook in andere situaties kan gebeuren. Met verschillende modellen zijn de risico’s op blootstelling onderzocht als iemand in een afgesloten ongeventileerde ruimte bevindt gedurende verschillende tijdsduren bijvoorbeeld 20 minuten, of één of vier uur met tien personen in een afgesloten kamer.

Blootstelling

De kans op blootstelling via aerosoldruppeltjes, door een geïnfecteerd persoon in een ongeventileerde ruimte, is normaal gesproken minder dan 1 procent. Gemiddeld genomen draagt een besmet persoon een miljoen virusdeeltjes per milliliter vocht uit de luchtwegen met zich mee. 

Meer ventileren is altijd goed, maar onbekend is nog welke manieren van ventileren afdoende zouden zijn. Er bestaat altijd de kans dat de mogelijk infectieuze druppels verkeerd circuleren en dan juist meer mensen zouden kunnen besmetten. Voor een goed ventilatiesysteem is goed advies wenselijk evenals het periodieke onderhoud. Ventilatieshop is hierin expert. 

Ventilatie

Goede ventilatie is volgens de experts vooral belangrijk op plekken waar veel mensen samenkomen, bijvoorbeeld in een restaurant, kantoor of sportschool. Zeker in een sportschool moet je zorgen voor een goed en groot ventilatiesysteem omdat daar intensief wordt gesport. Mensen hebben een hogere ademhaling en daardoor komen er meer druppeltjes in de lucht. Belangrijk is dat de vervuilde binnenlucht naar buiten vervoerd en schone buitenlucht binnen komt. Een airco doet dat overigens niet. Die pompt de lucht alleen maar rond. Een airco haalt geen virusdeeltjes uit de lucht.