Verbeter de akoestiek in jouw huis

Een populaire woontrend van de laatste jaren is het gebruik van veel beton en steen.  Bijvoorbeeld betonnen vloeren, muren van baksteen en meubels van marmer en graniet. Het oogt stoer en minimalistisch en is de ideale keuze voor mensen die houden van een industrieel interieur. Helaas hebben deze materialen soms een nadeel, ze kunnen namelijk zorgen voor een vervelende akoestiek in je woning. Gelukkig is de akoestiek verbeteren helemaal niet ingewikkeld. We zullen je hier wat bruikbare tips geven.

Wat is akoestiek?

Akoestiek is de wetenschap die zich bezighoudt met geluid. In dit geval staat het voor de klank en nagalm (echo) die in een ruimte bestaat. Dit heeft voornamelijk te maken met de afmeting van de ruimte en de materialen die er gebruikt zijn. Harde materialen zoals steen en staal weerkaatsen geluid en dit veroorzaakt de nagalm. Zachte materialen zoals textiel absorberen juist het geluid en zorgen voor een dempende werking. Door stoffen aan je interieur toe te voegen kan je eenvoudig de akoestiek verbeteren.

Vloerkleden

Heb jij zo’n hippe gegoten cementvloer? Dan is de kans groot dat geluiden bij jou wat scheller klinken dan bij mensen met bijvoorbeeld een houten vloer. Cement en beton zijn namelijk harde materialen die veel geluid weerkaatsen.  Door het gebruik van vloerkleden is dit eenvoudig op te lossen. Een mooi groot vloerkleed in de zithoek draagt dus niet alleen bij aan de sfeer in je huis, maar ook aan een prettigere akoestiek.

Raambekleding

Naast bovengenoemde materialen is glas ook een boosdoener als het gaat om akoestiek. Door het kiezen van de juiste raambekleding kan je dit echter makkelijk verbeteren. Heb jij veel ramen in je woning? Ga dan niet voor shutters of jaloezieën maar voor mooie gordijnen van textiel.  Hoe dikker de gordijnen, hoe meer geluid ze zullen absorberen. Daarnaast werken gordijnen ook nog eens isolerend.

Meubels en accessoires

Een lege ruimte galmt meer dan een ruimte waarin veel spullen staan. Leef je dus vooral uit met het vullen van je woning, maar hou hierbij wel rekening met de materialen die je kiest. Stoffen banken en fauteuils, kasten vol boeken, sierkussens en kamerplanten dragen allemaal bij aan een prettige akoestiek in jouw woning. Aan de muren kan je bijvoorbeeld kiezen voor een mooi wandtapijt of een foto of schilderij op canvas. Alle beetjes helpen.

Schakel een specialist in

Wanneer bovenstaande tips niet voldoende helpen, of niet aansluiten bij jouw woonwensen dan is het raadzaam om een specialist in te schakelen zoals bijvoorbeeld Allkoestiek Voorthuizen. Dit soort bedrijven kunnen nauwkeurige geluidsmetingen doen in jouw woning en je advies op maat geven. Zij zullen je bijvoorbeeld adviseren om akoestische plafondpanelen te laten installeren zodat je verzekerd bent van een prettiger geluid in jouw woning.