Vernieuw je huis en optimaliseer je badkamer voor het hele gezin

Een van de belangrijkste ruimtes in je huis is de badkamer. Het is een plek waar je elke dag begint en eindigt, en waar je de nodige tijd doorbrengt. Als je op zoek bent naar manieren om je huis te verbeteren, is het renoveren van je badkamer een uitstekend idee. Al is het niet gemakkelijk. Je zult overal rekening mee moeten houden. Niet alleen met persoonlijke voorkeuren voor het sanitair, maar ook met alles wat jouw gezin nodig heeft. Het draait bij het herinrichten/verbouwen van je badkamer vooral om de juiste keuzes maken.

Douchebak of inloopdouche: de juiste keuze maken

Een van de eerste beslissingen die je moet nemen bij het vernieuwen van je badkamer is of je kiest voor een douchebak of een inloopdouche. Beide opties hebben hun eigen voordelen en het is belangrijk om te bepalen welke het beste bij jouw behoeften past.

Douchebak

Een douchebak is een afgebakende ruimte met een verhoogde rand waarin je kunt douchen. Een douchebak biedt enkele voordelen, zoals het vermogen om water binnen de afgebakende ruimte te houden en een gemakkelijke installatie. Vaak worden douchebakken gebruikt in combinatie met een douchecabine. Je hebt dan wel een wat hogere instap in de douche. Dat is wel iets om rekening mee te houden, zeker in een gezin met kleine kinderen of wanneer je zelf iets minder goed ter been bent.

Inloopdouche

Een inloopdouche daarentegen is een douche zonder opstaande randen of drempels, waardoor je er gemakkelijk in en uit kunt stappen. Een inloopdouche creëert een open en ruimtelijk gevoel in de badkamer. Een inloopdouche is ideaal voor mensen die waarde hechten aan toegankelijkheid en een moderne uitstraling. Heb je meerdere kinderen? Dan kun je er zelfs voor kiezen om meerdere douchekoppen in de inloopdouche te plaatsen. Je kunt je kinderen dan tegelijk douchen. De ruimte heb je!

Al dan niet een toilet in de badkamer is heel persoonlijk

De locatie van het toilet in de badkamer is een belangrijk aspect om te overwegen tijdens een renovatie. Kies een goede, complete toiletset en je hebt voor je het weet een hangend toilet in je badkamer. Dat is wel zo handig met schoonmaken. Je kunt er heel handig onderdoor dweilen. Hoewel het gebruikelijk is om het toilet in de badkamer te plaatsen, zijn er enkele voor- en nadelen waar je rekening mee moet houden.

Voordelen van een toilet in de badkamer

  • Gemak: Het hebben van een toilet in de badkamer is handig, vooral ’s nachts. Je hoeft niet door het hele huis te lopen om naar het toilet te gaan.
  • Ruimtebesparing: Als je een beperkte ruimte hebt, kan het combineren van het toilet met de badkamer je helpen ruimte te besparen.

Nadelen van een toilet in de badkamer

  • Privacy: Een toilet in de badkamer kan het delen van de ruimte ongemakkelijk maken, vooral als je een gezin hebt.
  • Geur en geluid: Het gebruik van het toilet kan gepaard gaan met onaangename geuren en geluiden, wat mogelijk hinderlijk kan zijn voor andere gezinsleden.

Badkamerrenovatie voor gezinnen met (kleine) kinderen

Bij het renoveren van je badkamer is het belangrijk om rekening te houden met de behoeften van gezinnen met (kleine) kinderen. Hier zijn enkele handige tips om de badkamer kindvriendelijk te maken:

  • Veiligheid voorop: Zorg ervoor dat de badkamer veilig is voor kinderen. Installeer antislipvloeren om uitglijden te voorkomen en zorg ervoor dat scherpe hoeken zijn afgerond. Plaats ook kindveilige sloten op kastjes en laden waar gevaarlijke producten worden bewaard.
  • Bad-douchecombinatie: Voor gezinnen met kleine kinderen kan een bad-douchecombinatie handig zijn. Zo kun je kiezen tussen een snel douchebeurtje voor jezelf en een ontspannend bad voor de kinderen. Zorg ervoor dat het bad is uitgerust met antislipmateriaal en gebruik een badmat om uitglijden te voorkomen.
  • Kindvriendelijke accessoires: Maak gebruik van kindvriendelijke accessoires in de badkamer. Denk aan een verstelbare douchekop op kinderhoogte, een stevig opstapje zodat kinderen makkelijk bij de wastafel kunnen, en kleurrijke badspeeltjes om het douchen en badderen leuker te maken.
  • Voldoende opbergruimte: Met kinderen in huis heb je vaak extra badkamerbenodigdheden zoals luiers, crèmes en speelgoed. Zorg voor voldoende opbergruimte, zoals planken, manden of lades, om alles georganiseerd te houden en rommel te voorkomen.
  • Toiletkeuze: Als je kleine kinderen hebt, kan het handig zijn om een toilet te kiezen met een ingebouwde kinderzitje. Deze zittingen zijn speciaal ontworpen voor kinderen en zorgen voor comfort en veiligheid tijdens het gebruik van het toilet.