Alle soorten thermostaten op een rij

9 september 2021
WonenCadeaus voor binnen

Er zijn verschillende thermostaten, maar welk model is nu geschikt voor jouw ketel en nog belangrijker: welke thermostaat voldoet aan jouw wensen? Lees hier alles wat je wilt weten over de verschillende soorten thermostaten!

1. Kamerthermostaat

Bij reguliere kamerthermostaten kun je alleen en enkel handmatig de temperatuur aanpassen. Deze conventionele thermostaten zijn dan ook zeer eenvoudig te bedienen. Wanneer de temperatuur lager is dan de gewenste temperatuur, geeft de thermostaat een signaal naar de cv-ketel zodat deze aan gaat. Deze thermostaten zijn voor nagenoeg alle verwarmingssystemen geschikt. Zodra de gewenste temperatuur bereikt is, geeft de thermostaat een signaal aan de cv-ketel zodat deze weer uit gaat.

2. Klokthermostaat

Een klokthermostaat als de Remeha thermostaat, is een programmeerbare thermostaat. Je kunt instellen op welk tijdstip en welke dag het huis warm moet zijn. Ook stel je in wanneer je geen warmtebehoefte hebt. De meeste klokthermostaten zijn zelflerende thermostaten, wat wil zeggen dat de thermostaat berekent hoe lang de cv-ketel nodig heeft om je huis te verwarmen. Hierdoor is je huis aangenaam warm op het door jou ingestelde tijdstip.

3. Slimme / WiFi-thermostaat

Een slimme thermostaat of WiFi-thermostaat is een thermostaat die zelflerend en op afstand te bedienen is met je smartphone of tablet. Het is thermostaat die het gebruikerspatroon leert herkennen en op basis hiervan verwarmt. Je kunt de thermostaat op afstand bedienen, doordat deze verbonden is met je lokale WiFi-router. Mocht je op een ander tijdstip thuiskomen dan in het ingestelde programma is ingevoerd? Vanaf je locatie stuurt je de WiFi-thermostaat eenvoudig aan. Slimme / WiFi-thermostaten zijn vaak programmeerbaar.

4. Zoneregeling thermostaat

Met een (slimme) zoneregeling thermostaat kun je – zoals de naam al weggeeft – de temperatuur instellen per zone/kamer. Een zoneregeling thermostaat heeft per ruimte een slimme radiatorknop die communiceert met de slimme thermostaat. Je kunt met je smartphone eenvoudig per ruimte een klokprogramma instellen of handmatig de temperatuur wijzigen. Ruimtes die niet worden gebruikt, worden niet onnodig verwarmd. Hiermee kun je een hoop energiekosten besparen.