Vind de tuinstijl die bij jou past

De tuinstijl bepaalt voor een groot gedeelte het gevoel dat je opwerkt met jouw tuin. Het is daarom belangrijk om te weten welke verschillende stijlen er zijn en waar jij de meeste affiniteit mee hebt. Om je hierbij te helpen vind je in deze blog een aantal voorbeelden van tuinstijlen waar je uit kunt kiezen. Je hebt na het lezen hopelijk een beter beeld van welke stijl het beste bij jou past!

Er zijn talloze tuinstijlen te noemen, maar wij hebben hier de vier meest voorkomende voor je opgesomd:

  • De Japanse stijl
  • De Engelse stijl
  • De moderne stijl
  • De landelijke stijl

Heb je al een geschikte tuinstijl gevonden en zou je hier professionele hulp en advies van een hovenier bij kunnen gebruiken? Maak dan een afspraak met een hovenier bij jou in de buurt!

De Japanse stijl

Het is kenmerkend voor de Japanse stijl dat er een duidelijke afbakening aanwezig is. Dat wil zeggen dat je een duidelijke grens ziet tussen de verschillende gebieden in de tuin. Denk daarbij aan de grens tussen het gras, de stenen en de overige begroeiing. Ondanks deze duidelijke afbakening lopen de verschillende gebieden mooi in elkaar over, waardoor het toch één geheel lijkt. De paden in de tuin worden vaak aangelegd met een lichte kiezelsteen gecombineerd met rotsen en hout. Daarnaast zie je in een Japanse tuin ook vaak een vorm van water. Meestal is dit stromend water, maar stilstaand water is ook mogelijk. Een Japanse tuin geeft vaak een vredig gevoel, doordat het veelal rust en balans uitstraalt.

De Engelse stijl

Kenmerkend voor een Engelse tuin is de veelal gekleurde beplanting. Dit geeft een vrolijk aanzicht, waar in elke hoek van de tuin wel weer iets moois te zien valt. Daarnaast is een vijver met waterplanten en verschillende vissen ook een veelvoorkomend item in een Engelse tuin. En wat zou een Engelse tuin zijn zonder een gezellig en pittoresk terrasje waar je heerlijk kunt vertoeven onder het genot van een kopje Engelse thee. Een Engelse tuin wordt ook weleens vergeleken met een park, doordat je vaak veel struiken, bomen, bloemen en planten ziet. Dit aanzicht geeft een natuurlijke uitstraling doordat je in een Engelse tuin veelal omringd bent met veel groen in combinatie met kleurrijke bloemen.

De moderne stijl

Wanneer je kiest voor een moderne stijl heb je weinig onderhoud. Dit is direct ook één van de belangrijkste redenen voor mensen om hiervoor te kiezen. Zeker als je tijd tekort komt om een tuin te onderhouden, maar toch wilt genieten in jouw eigen tuin. Alleen de lusten dus en weinig tot geen lasten. Kenmerkend voor een moderne tuin zijn de strakke lijnen. Hierdoor ziet de tuin er zeer verzorgd en stijlvol uit. Daarnaast zie je weinig gras en groen in een moderne tuin. Het groen dat er is wordt weggestopt in potten of bloembakken. Je ziet vaak veel grote vierkante tegels in een moderne tuin. Deze strakke, rechte lijnen en weinig accessoires zorgen voor een kalme uitstraling.

De landelijke stijl

Een landelijke stijl kenmerkt zich door het gebruik van veelal natuurlijke elementen. Denk hierbij aan een bestrating van klinkers en oude bakstenen. Ook vind je vrijwel altijd een stuk gazon, verschillende zitplekjes en een omheining van natuurlijk hout. Daarnaast vind je in een landelijke tuin ook veel beplanting, zoals druivenstruiken en klimrozen. Door de vele natuurlijke elementen zoals steen en hout in combinatie met de rozen geeft dit vaak een romantische uitstraling. Meer over tuinieren?