Waar moet je op letten bij een laadpaal aanschaffen voor thuis

Als jij graag thuis jouw elektrische auto wilt opladen, dan heb je een eigen laadstation nodig, die je bijvoorbeeld in de garage of in de carport installeert. Velen kiezen hierbij voor een laadpaal voor aan de wand, maar het zou tevens op een echte vrijstaande paal geïnstalleerd kunnen zijn, net zoals de vele openbare laadpalen op parkeerterreinen of bij benzinestations.

Thuis een echt laadstation installeren is niet alleen de veiligste en meest comfortabele manier om thuis je eigen elektrische auto op te laden, maar het biedt alsook andere bijkomende voordelen.

Goedkoper, sneller en beter voor de accu

Thuis opladen is namelijk doorgaans goedkoper dan bij de openbare laadpalen en het laden met een 11 kW laadstation is over een langere periode beter voor de accu van je e-auto dan met gebruik van gelijkstroom bij zogenaamde snellaadstations.

Een laadpaal of wandlader laadt de auto ook sneller op dan met het standaard oplaadapparaat. Een wallbox of laadpaal heeft veelal een laadvermogen van 11 kilowatt (bij 16 ampère) tot 22 kilowatt (32 ampère), waardoor het opladen soms wel tot wel tien keer sneller gaat.

Beschermd en batterijbesparend opladen

Dit laadproces wordt met een laadpaal tevens beter aangestuurd plus bewaakt, en is bij de juiste installatie eveneens beter tegen overbelasting beschermd.

En omdat de wallbox tijdens het laadproces echt met jouw auto communiceert, wordt het laadvermogen, afhankelijk van het laadniveau van de accu, verminderd. Dit zal voor een batterijbesparend opladen zorgen en dus de levensduur van de batterij van de elektrische auto verlengen.

Waar op te letten bij de aanschaf van een wallbox of laadpaal?

Doe zeker meer onderzoek voordat jij een laadpaal aanschaft, want er zijn aanzienlijke verschillen in prijs en kwaliteit. Deze kunnen onder meer de veiligheid van het laden beïnvloeden. Bijzonder goedkope producten kennen vaak beveiliging tekortkomingen.

Voor elke laadpaal is alsmede een leidingbeveiligingsschakelaar en een aardlekschakelaar vereist. Bij sommige modellen zijn deze schakelaars al geïntegreerd, bij anderen moeten ze achteraf gemonteerd worden.

Over het algemeen is het aan te raden om het laadstation voor jouw elektrische auto door een gekwalificeerde elektricien te laten installeren, die bekend is met de eisen en normen voor het aansluiten van laadpalen.