Waar moet je op letten bij het kiezen van een aankoopmakelaar?

Ben je van plan om een nieuwe woning te gaan kopen? Dan breekt er vast een erg spannende periode voor je aan! Een woning is tenslotte een gigantische investering. Kom je er zelf alleen niet helemaal uit en wil je niet het risico lopen dat je het verkeerde huis koopt? Dan is het een aanrader om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Het liefste een goedkope aankoopmakelaar natuurlijk, maar waar moet je nog meer op letten?

Bespreek goed waar je voor betaalt

Het is van tevoren erg belangrijk om al duidelijk op papier te hebben waarvoor je de aankoopmakelaar betaalt. Het verschilt per makelaar sterk wat bij de prijs zit inbegrepen en wat niet. Een aankoopmakelaar kan bijvoorbeeld de volgende dingen voor je doen: een waardebepaling maken, een taxatierapport maken, een omgevingsscan maken of een bezichtiging doen. Ga dus van tevoren na waarvoor je precies wat betaalt. Dan kun je ook de afweging maken om iets niet te laten doen door de aankoopmakelaar omdat je het de hoeveelheid geld niet waard vindt.

Kies niet altijd voor de dichtstbijzijnde

Het pakt niet altijd goed uit als je kiest voor de lokale aankoopmakelaar. Men denkt vaak dat deze de buurt goed kent en dus kennis heeft van deze woningen, maar toch werkt het averechts. Als de aankoopmakelaar lokaal werkt, betekent dit dus dat hij de verkoopmakelaar ook kent. Vaak is de aankoopmakelaar dan milder voor de verkoopmakelaar, omdat ze elkaar zo kunnen blijven helpen. Zij zullen elkaar in de toekomst ook nog tegen blijven komen, dus de aankoopmakelaar wil het contact goed houden.

Een ander nadeel van een aankoopmakelaar uit de buurt is dat hij daar zelf ook woningen te koop heeft staan. Hij zal je dus sneller wijzen op één van deze woningen. Op deze manier vangt hij namelijk dubbel geld. Kies daarom eens voor een makelaar die juist niet bekend is in jouw omgeving. Je kunt erop vertrouwen dat hij alsnog wel gedegen onderzoek doet naar jouw buurt.

Wat is de conclusie?

Spreek met de makelaar af waar je hem voor betaalt en of je hem zo nodig ook voor losse verschillende dingen in kunt zetten. Ook kun je beter niet kiezen voor een lokale makelaar omdat hij er misschien niet het maximale voor je uit zal halen. Voor vragen over de beste aankoopmakelaar kun je altijd de makelaar in Rotterdam raadplegen.