Waarom is een steiger handig voor het klussen in en rondom het huis?

4 september 2023
WonenCadeaus voor binnen

Ben jij een vakman of hobbyist die regelmatig klusjes in en rondom het huis uitvoert? Wanneer deze klussen op grote hoogte plaatsvinden, is een steiger haast onmisbaar. Dit biedt net dat beetje extra in vergelijking met een uitschuif- of trapladder. Maar waarom is de steiger nu precies zo handig en wat voor voordelen brengt het met zich mee?

Veiligheid staat centraal

Als jij klusjes gaat uitvoeren in en rondom het huis is het belangrijk dat je veilig te werk kan gaan. Dit kan dankzij het gebruik van de steiger. In vergelijking met bijvoorbeeld een ladder met twee poten is een steiger een stuk stabieler. De steiger ondersteunt zichzelf en blijft uit zichzelf rechtop staan. Je hoeft het niet ergens tegen aan te zetten om te zorgen dat het niet omvalt. Deze stabiliteit zorgt ook voor veiligheid. Het ontwerp van de steiger is gebaseerd op het veilig kunnen uitvoeren van allerlei werkzaamheden. In vergelijking met diverse andere klimmaterialen is dit een slimme keuze. 

Gebruik de steiger binnens- en buitenshuis

De constructie van de steiger zorgt ervoor dat het erg stevig is. Wanneer je er een in elkaar zet, zal je merken dat het bestaat uit verschillende verticale, horizontale en diagonale buizen. Je kan zonder problemen zwaar gereedschap de steiger op tillen, zonder dat het onstabiel aanvoelt. Daarnaast is een steiger multifunctioneel. Je kan het gebruiken voor zowel klussen binnens- als buitenshuis. De enige voorwaarde is dat je de steiger op een stabiele en vlakke ondergrond plaatst. 

De werkhoogte en het gebruik

Steigers zijn te koop in allerlei soorten en maten. Welke jij het beste kan kopen, is afhankelijk van de soort klussen die je uitvoert. De lengte en breedte van de steiger is van belang, maar ook de werkhoogte speelt een belangrijke rol. Hiermee wordt de hoogte waarop je kan werken terwijl je op het platform staat bedoeld. De werkhoogte kan bijvoorbeeld vijf of twaalf meter zijn. Ook zit er verschil in steigers voor professionals en die voor semi-professionals. Oftewel: ben je een zakelijke of particuliere gebruiker.

Een steiger kopen of huren: de beste keuze

Je kan een steiger kopen of huren, afhankelijk van hoe vaak je het wilt gebruiken. Bij regelmatig gebruik is het vaak voordeliger om er een aan te schaffen. Er zijn echter meer zaken waar je rekening mee moet houden als je een keuze maakt tussen het huren of aanschaffen van een steiger. Zo hoef je de steiger nergens op te slaan als je het huurt, maar kan je het niet altijd even snel inzetten. Koop je een steiger, dan is het niet erg als een project iets uitloopt. Je hebt tenslotte geen huurkosten. Kortom, of je een steiger beter kan kopen of huren is van verschillende aspecten afhankelijk.