De perfecte paardenomheining

Een goede paardenomheining is een van de meest belangrijke faciliteit voor een paard. Het moet paarden op het terrein houden en overlast zoals honden en ongewenste bezoekers weghouden. Omheiningen helpen het beheer van de faciliteit door gecontroleerde beweiding toe te staan ​​en groepen paarden te scheiden op basis van geslacht, leeftijd, waarde of gebruik. Maar niet alle afrastering is geschikt voor paarden. Hekwerk is een grote kapitaalinvestering die zorgvuldig moet worden gepland vóór de bouw.

meisje paarden voeren

Goed geconstrueerde en onderhouden hekken versterken de veiligheid en de waarde van een stabiele paardenomheining. Slecht geplande, lukrake, onveilige of niet-onderhouden hekken doen afbreuk aan de waarde van een faciliteit. Goede hekken kunnen er formeel of informeel uitzien, maar ze moeten allemaal goed gebouwd en zorgvuldig gepland zijn. Veel ervaren paardeneigenaren zullen verhalen vertellen over de besparingen voor goedkopere, maar onveilige paardenomheiningen en zelf paardenboxen. Denk bijvoorbeeld aan prikkeldraad.  

Vaak wordt er in een paardenomheining meer dan één soort afrastering gebruikt. Er kunnen verschillende hekken worden geïnstalleerd voor het grazen van weilanden, oefenweides, maneges of voor het vastzetten van erflijnen.

Rekening houden met de kracht van paarden

De echte test van de waarde van een omheining is niet wanneer paarden vredig grazen, maar wanneer een opgewonden paard de omheining raakt in een poging om te ontsnappen. Hoe zullen de omheining en het paard onder deze omstandigheden standhouden? Het natuurlijke instinct van een paard om te vluchten voor waargenomen gevaar heeft invloed op het ontwerp van de afrastering. Net als ander vee zullen paarden plotseling op hol slaan, maar omdat ze groter en sneller zijn, raken ze met meer kracht het hek. Paarden vechten ook harder dan ander dieren om zichzelf te bevrijden wanneer ze vastzitten in een hek. Er zijn veel soorten effectieve paardenafrastering, maar er is geen ‘beste’ afrastering. Elk type hekwerk heeft belangrijke afwegingen in zijn eigenschappen.

Waar moet het aan voldoen?

Een “perfecte” afrastering moet goed zichtbaar zijn voor paarden. Paarden zijn verziend en kijken naar de horizon terwijl ze hun omgeving scannen op gevaar. Daarom moet het, zelfs als het hek relatief dichtbij is, genoeg zijn om zichtbaar te zijn. Een afrastering moet stevig genoeg zijn om een ​​paard te bevatten dat er tegenaan rent zonder letsel of beschadiging van de afrastering te veroorzaken.

Een perfecte afrastering moet wat “meegeven” om letsel bij een botsing te minimaliseren. Het moet hoog genoeg zijn om springen te ontmoedigen en stevig genoeg om het testen van zijn kracht te ontmoedigen. Het mag geen openingen hebben die een kop of hoef kunnen vasthouden. De perfecte afrastering mag geen scherpe randen of uitsteeksels hebben die een paard dat leunt, krabt of erin valt, kan verwonden. Ook moet het goedkoop te installeren en gemakkelijk te onderhouden zijn en 20 jaar of langer meegaan.