Wanneer vervang je de mechanische ventilatie in huis?

10 maart 2023
WonenCadeaus voor binnen

In dit artikel gaan we het hebben over het belang van Mechanische ventilatie in huis en wanneer je deze moet vervangen. Het is misschien niet het meest sexy onderwerp om over te praten, maar het is wel super belangrijk voor onze gezondheid en comfort in huis. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nou niet een gezonde en comfortabele leefomgeving?

Wat is mechanische ventilatie?

Mechanische ventilatie is een systeem dat de lucht in huis ververst door middel van een ventilatiebox. Deze box zorgt ervoor dat oude lucht wordt afgevoerd en verse lucht wordt aangevoerd. Het regelt de luchtvochtigheid, vermindert de concentratie van schadelijke stoffen zoals koolstofdioxide en allergenen en kan helpen om ziektekiemen te verminderen. Wil je je mechanische ventilatie vervangen of laten onderhouden? Lees dan snel verder.

Wanneer moet ik mijn mechanische ventilatie vervangen?

Het is aan te raden om je ventilatiebox in ieder geval na 15 jaar te vervangen. Na verloop van tijd kan de box minder efficiënt werken en kan het meer energie verbruiken dan nodig is. Ook kan de motor en ventilator slijten, wat kan leiden tot storingen en onregelmatigheden in de luchtstroom. Als je merkt dat de luchtstroom in huis afneemt of als je vaker last hebt van vochtproblemen of schimmel, kan dit een teken zijn dat het tijd is om je ventilatiebox te vervangen.

Maar hoe weet je zeker dat je ventilatiebox aan vervanging toe is? Een professional kan dit voor je beoordelen door middel van een inspectie.

Hoe kan ik dit zelf herkennen?

Natuurlijk kan het lastig zijn om te herkennen of je mechanische ventilatie niet meer goed werkt. Hier zijn 5 mogelijke tekenen die erop kunnen wijzen dat het tijd is om je mechanische ventilatie te laten inspecteren:

  1. Slechte luchtkwaliteit: Als je last hebt van allergieën, astma of andere ademhalingsproblemen, kan een slechte luchtkwaliteit een teken zijn dat je ventilatiesysteem niet goed werkt. Symptomen kunnen zijn: hoesten, niezen, benauwdheid en geïrriteerde ogen.
  2. Schimmel of vochtproblemen: Als je last hebt van vochtproblemen, zoals schimmel, kan het zijn dat je ventilatiesysteem niet voldoende vocht afvoert. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen en structurele schade aan je woning.
  3. Geurhinder: Als er onaangename geuren hangen in huis, kan het zijn dat je ventilatiesysteem niet goed werkt en niet voldoende lucht afvoert. Dit kan leiden tot een opeenhoping van schadelijke stoffen in huis.
  4. Geluidsoverlast: Als je ventilatiesysteem lawaai maakt, kan dit een teken zijn dat er iets niet goed is met de motor of ventilator. Dit kan leiden tot overmatig energieverbruik en hogere kosten.
  5. Hoge energierekening: Als je energierekening hoger is dan normaal, kan dit een teken zijn dat je ventilatiesysteem niet goed werkt. Dit kan leiden tot hogere energiekosten en een oncomfortabel binnenklimaat.

Mechanische ventilatie onderhoud

Daarnaast is het van groot belang om regelmatig onderhoud te laten uitvoeren aan de mechanische ventilatie. Hierdoor blijft het systeem efficiënt werken en wordt gezorgd voor een constante toevoer van schone lucht.

Conclusie

Kortom, mechanische ventilatie is cruciaal voor een gezonde en comfortabele leefomgeving in huis. Het zorgt voor de verversing van oude lucht en de aanvoer van frisse lucht, wat ons beschermt tegen schadelijke stoffen en ziektekiemen. Na ongeveer 15 jaar kan de efficiëntie van de ventilatiebox afnemen en kan het tijd zijn om deze te vervangen. Als je merkt dat de luchtstroom in huis afneemt, vochtproblemen toenemen, geurhinder ontstaat, geluidsoverlast toeneemt of je energierekening stijgt, is het verstandig om een professional te raadplegen voor een inspectie. Het is natuurlik beter om preventief te werk te gaan en tijdig de ventilatiebox te vervangen om gezondheidsproblemen en onnodige kosten te voorkomen.