Wanneer zonnepanelen plaatsen?

Denk je er over om zonnepanelen te plaatsen maar weet je niet wanneer je dit het best kan doen? Dat je erover nadenkt is al goed, zonnepanelen op je dak zijn namelijk enorm duurzaam en je helpt de wereld een stukje groener worden. Wist je dat de opbrengst van zonnepanelen geen maand hetzelfde is? Eigenlijk is dat heel logisch, de weersomstandigheden en het aantal uren aan zon kan maand op maand namelijk nogal verschillen. Er wordt gedacht dat in de zomer de opbrengst van zonnepanelen het meest is, maar dat is in de meeste gevallen niet zo. Ze presteren in een ander seizoen namelijk in de meeste gevallen het best en het meest. We vertellen je uiteraard graag meer over:

Zonnepanelen in de herfst

In dit seizoen worden de dagen korter en zal het ook steeds vaker bewolkt worden in tegenstelling tot de zomer. Maar wist je dat alleen in oktober al zo’n 7 á 8% van de totale jaaropbrengst binnenkomt? Dit komt doordat in oktober er vaak nog veel zonlicht is. Denk maar aan die heerlijke herfstdagen zonder regen en bewolking. Heerlijk toch?!

Zonnepanelen plaatsen in de winter

In de winter kan je prima zonnepanelen laten plaatsen, ze wekken alleen minder stroom op dan in de andere seizoenen. Zonnepanelen zetten namelijk zonlicht om in stroom. Zodra het zonlicht een zonnepaneel raakt, zal dit licht worden omgezet in zonne-energie. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk licht van de zon op te vangen. Doordat het in de winter vaker bewolkt is en de dagen korter zijn, wekken ze in dit seizoen minder stroom op. Maar let op: minder is niet niets. Want ook in de winter is er gewoon zonlicht.

Zonnepanelen in de lente laten plaatsen

Wanneer je meteen een goede slag wil slaan is dit het moment om de zonnepanelen te laten installeren. De perfecte dag is namelijk een dag in het voorjaar wanneer het onbewolkt is. Dit komt doordat er lekker veel zonuren zijn, het lekker koel is en de zon tegelijkertijd hoog staat. Je kan dus zeggen dat het klimaat voor zonnepanelen uitermate gunstig is in ons kikkerlandje.

Zonnepanelen en de zomer

Veel mensen denken dat de zomer het beste seizoen is voor zonnepanelen. Niet zo gek, er zijn veel zonuren en het is vaak onbewolkt. Maar toch is dit niet het meest rendabele seizoen. En dit komt door de warmte.

Zonnepanelen zijn niet gek op warmte. Door de warmte verliezen zonnecellen in de panelen zelfs het vermogen en wekken ze minder energie op. Het gaat namelijk om de temperatuur van het paneel en niet om de temperatuur buiten. Wanneer het tropisch warm is zal je dan ook minder energie opwekken met de zonnepanelen. Zonnepanelen hebben het beste rendement wanneer het een groot of 25 is. Maar dit betekent niet dat de zonnepanelen in de zomer een stuk minder opleveren. Er zijn namelijk wel veel meer zonuren. De panelen hebben dus langer de tijd om energie op te slaan.

Zonnepanelen aanschaffen, wat is de beste periode?

Zoals je hebt kunnen lezen werken zonnepanelen het gehele jaar. Een perfect moment om ze te laten plaatsen is er dan ook niet. Je produceert direct stroom met je zonnepanelen wanneer deze is aangesloten.

Om meteen te genieten van het rendement in de zomer is het dan wel weer aan te raden om de panelen in de winter te laten installeren.

Meer tips omtrent wonen lezen? Kijk hier.