Wat doet een makelaar bij de verkoop van je woning?

14 oktober 2022
WonenCadeaus voor binnen

Wel of geen makelaar inschakelen? Het grootste gedeelte van de mensen die een woning verkoopt kies er wel voor merken we als makelaar ridderkerk bij Soffree Makelaardij & Taxaties. Een huis verkopen is een spannende tijd, ondanks de huidige woningmarkt. Stel je hebt al een andere woning gekocht, dan wil je het liefst zo snel mogelijk je oude woning verkopen. In dit artikel kun je meer lezen over de voordelen van het inschakelen van een makelaar.

Voordelen van een makelaar?

Een belangrijk voordeel van een goede makelaar is de kennis en kunde. Zoals een timmerman verstand heeft van het bouwen van een huis, zo weet een goede makelaar precies welke verkoopprijs geschikt is voor jouw woning. Woningzoekers weten via Funda of social media woningen te vinden die makelaars aanbieden. Wanneer je dus zelf je huis verkoopt zul je ook de marketing moeten verzorgen. Dit betekent een website, advertenties en al het contact met de potentiële kopers.

Welke werkzaamheden neemt een makelaar uit handen?

De werkzaamheden die een makelaar uit handen neemt zijn:

  • Maken van een verkoopcontract
  • Bepalen van de juiste verkoopprijs
  • Inmeten van je huis
  • Zorgen voor goede online zichtbaarheid
  • Verzorgen van alle verkoopdocumenten

Daarnaast heeft een makelaar contact met potentiële kopers voor vragen en
biedingen. De onderhandeling gaat ook altijd via de makelaar. Een makelaar is niet emotioneel betrokken bij de woning en kan daardoor betere keuzes maken. De factor tijd is ook nog een belangrijk issue. Als verkoper heb je namelijk genoeg andere zaken te regelen in bijvoorbeeld je nieuwe woning.

Geen makelaar inschakelen?

Besluit je zonder makelaar je woning te verkopen? Het voordeel hiervan is dat je geen courtage betaalt voor de inzet van een makelaar. Daarnaast ben je dan wel zelf verantwoordelijk voor alle werkzaamheden die de makelaar normaal doet. Ook moet je zorgen voor de juiste contracten. De kans op een fout is ook groter, omdat je niet iedere week een woning verkoopt. Een verkeerde inschatting kan bijvoorbeeld zorgen voor een verkeerde verkoopprijs.

Hoewel het dus kosten bespaart zul je meer energie en tijd moeten steken in het verkopen van je huidige woning. Naast een baan en andere zaken kan dit dus veel tijd kosten.