Wat zijn betonbanden?

Een van de bekendste types betonband is de opsluitband. Zoals de naam al doet vermoeden is hij gemaakt van beton. Het is in principe stuk beton in de vorm van een balk. Met een betonband zorg je ervoor dat grind, tegels of klinkers bij elkaar gehouden worden. Hierdoor ontstaan er geen ruimtes tussen de stenen waar water in kan komen te staan en kunnen de tegels of klinkers niet verschuiven. Een betonband voorkomt zo dat de bestrating verzakt. Afhankelijk van de toepassing, kun je uit verschillende afmetingen kiezen. Voor een smal grindpaadje heb je een andere betonband nodig dan voor een groot terras of een klinkerweg.

Waar kom je betonbanden tegen?

Betonbanden kom je nagenoeg overal tegen, zowel op de openbare weg als in de tuin of in het park. Denk bijvoorbeeld aan de sierbestrating in je tuin of de klinkers in de straat. Die blijven dankzij de betonbanden netjes liggen, ook als het hard regent of als er, in het geval van de straat, een zware vrachtwagen overheen rijdt. De betonbanden die je op de openbare weg vindt, noemen we stoepranden. Ook hier zijn al een aantal verschillende types bekend. De moderne varianten zijn strakker vormgegeven dan de wat oudere types.

Waar moet je op letten?

Bij het plaatsen van een betonrand moet je goed op een aantal zaken letten. Het is belangrijk om te weten hoe groot de ondersteuning moet zijn. Als je te lichte betonbanden gebruikt, dan is het risico groot dat je terras of sierbestrating alsnog gaat verzakken. Gebruik je te zware, dan ben je onnodig veel geld kwijt en heb je meer werk om ze te plaatsen. Het is bij betonbanden essentieel om ervoor te zorgen dat ze diep genoeg in de grond komen. Ze moeten ook altijd goed aangestampt worden. Als je niet genoeg aandacht aan het aanstampen geeft, dan kunnen er kieren tussen de banden ontstaan waar water tussen kan komen. Gevolg is verzakking en dat wilde je nu juist voorkomen. Niet correct aangestampte betonbanden ogen daarnaast verre van strak.

Voorkom beschadiging

Zorg ook altijd voor het juiste gereedschap. Als je met beton werkt, kun je bijvoorbeeld niet een normale hamer gebruiken. Daarmee beschadig je het materiaal. Je hebt een zware maar zachte hamer nodig. Kijk ook uit met beton op beton contact. Als dit te hard gaat, dan beschadigt de betonband. Als je twijfelt, schakel dan professionele hulp in.