Welke gordijnen kies jij?

Ze beschermen je tegen de felle zon en nieuwsgierige binnenkijkers, brengen sfeer in je interieur en hebben soms ook nog een isolerende werking. Gordijnen zijn helemaal terug van weggeweest en er is een enorm breed scala aan stoffen, kleuren en prints te krijgen. Ga jij binnenkort gordijnen kopen en kan je wel wat tips gebruiken? Lees dan snel verder!

Soorten gordijnen

Gordijnen zijn te verkrijgen in een aantal verschillende soorten. Welke soort het beste is voor jou hangt vooral af van de gewenste functie van het gordijn. Zo beschermt vitrage je tegen de ergste inkijk in je woning zonder daglicht weg te nemen en houden zware blinderende overgordijnen al het daglicht tegen. Er tussenin zitten de inbetween gordijnen. Deze zijn iets wat dichter geweven dan de transparante vitrage, waardoor ze je beter beschermen tegen zonlicht, zonder dat het te donker wordt in je huis.
Bij overgordijnen is er vaak nog de optie om een voering toe te voegen. Ideaal voor kamers waarin je het draag donker wilt hebben, zoals de slaapkamer. Wil je graag ook nog de kou buitenhouden, bijvoorbeeld omdat je enkel glas hebt?  Kies dan voor een gewatteerde voering.  

Stofsoorten

Ook in de materiaalkeuze zijn er verschillende mogelijkheden. Deze spelen onder andere een rol bij het uiterlijk en de uitstraling van je gordijnen. Ga je voor natuurlijk linnen of katoen of liever voor een synthetische vezel? Natuurlijke materialen zoals linnen en katoen hebben een rustieke uitstraling. Wanneer je de gordijnen wilt wassen is het wel raadzaam om rekening te houden met het feit dat deze stoffen kunnen krimpen en sneller kreuken dan synthetische vezels. Gordijnen van acryl en polyester hebben meestal maar een minimale krimp en kreuken een stuk minder. Je hoeft na het wassen niet met de strijkbout aan de slag.

De afmetingen

Hoe breed jouw gordijnen moeten worden hangt af van een aantal factoren. In de eerste plaats natuurlijk het raamoppervlak en de hoogte van de gordijnen.  Wanneer je gordijnen op maat laat maken is er keuze uit de hoeveelheid plooien. Doorgaans kies je uit een enkele, een dubbele of een drievoudige plooi. Het aantal plooien bepaalt hoe de gordijnen hangen en hoe meer plooien je kiest hoe meer stof er nodig is. Wil jij opmeten hoeveel gordijnstof er nodig is? Meet dan de breedte op van het raam of de gordijnrail en houd het volgende rekensommetje aan:

  • Enkele plooi:  1.5 tot 2 maal de breedte
  • Dubbele plooi:  2 tot 2.5 maal de breedte
  • Drievoudige plooi: 2.5 tot 3 maal de breedte.

Kleuren en prints

Gordijnen zijn niet alleen functioneel maar hebben ook een warme en gezellige uitstraling. Ze zijn in ontelbaar veel verschillende kleuren en designs te krijgen dus er is altijd wel een stof te vinden die aansluit bij jouw interieur. Zo kies je voor een minimalistisch en Scandinavisch interieur bijvoorbeeld het beste voor een stof in neutrale zachte kleuren en voor een stoer industrieel interieur voor zwart of donkergrijs. Op de kinderkamers zijn gordijnen met gezellige prints een echte eyecatcher.