Welke houtverf voor buiten?

Eindelijk is het zover: De lente is begonnen! Hét moment om je tuin in te gaan en de boel op orde te maken. En niet alleen je planten verdienen op dit moment wat aandacht na hun winterslaap, ook het houtwerk buiten kan wellicht wat liefde gebruiken. Heb je bijvoorbeeld houten kozijnen, een tuinhuisje of geschilderd hekwerk buiten? Dan is het raadzaam om dit goed bij te houden en om ongeveer vijf jaar een nieuwe laag verf te geven. In tegenstelling tot je houtwerk binnenshuis heeft het hout buiten namelijk flink wat te voorduren door alle weersomstandigheden. Maar welke verf kan je het beste gebruiken hiervoor? Wij geven je hier wat tips.

Welke houtverf?

Hout leeft zeggen ze wel eens en dat klopt ergens wel. Hout krimpt en zet namelijk uit onder invloed van vocht, warmte en kou. Met name hout dat buiten onder invloed staat van het weer. Daarom is goede buitenverf elastisch. Anders komen er scheuren in je schilderwerk. De tijd dat alle buitenverf vol zat met oplosmiddelen ligt gelukkig achter ons. Tegenwoordig kan je namelijk prima je buitenwerk schilderen met verf op waterbasis. Dat heeft vele voordelen. Zo zijn je kwasten en andere schilderspullen makkelijk te reinigen (Gewoon met een beetje warm water) en heb je bijvoorbeeld minder  geuroverlast.  Wil je liever een transparanter effect op je hout? Dan is dekkende beits een perfecte keuze. Het voordeel van beits is dat het deels in het hou trekt waardoor het niet kan gaan afbladderen.

Bij welk weer kan je het beste schilderen?

Is het inderdaad tijd voor een schilderbeurt? Kijk dan zeker even het weerbericht na. Er zijn namelijk nogal wat omstandigheden waarin je hout beter niet kan schilderen. Het hout moet bijvoorbeeld goed droog zijn en ook moet het niet gaan regenen als de verf nog niet is uitgehard. Maar ook hele hoge temperaturen, volle zon en harde wind zijn geen ideale omstandigheden om aan de slag te gaan. Het is namelijk ook niet goed als de verf te snel opdroogt. Een droge voorjaarsweek is daarom bijna altijd de beste optie.

Hoe kan je het beste te werk gaan?

Voordat je met de verf aan de slag gaat is het verstandig om je houtwerk eerst goed schoon te maken. Bij voorkeur met een ontvettend middel. Schuren en gronden kan raadzaam zijn, maar dat is afhankelijk van de staat van de oude verflaag. Heb je te lang gewacht en is er sprake van houtrot? Neem dit dan altijd eerst onder handen.