De vele voordelen van een sedumdak

Daken begroeid met kleine plantjes. Een sedumdak ziet er niet alleen heel mooi en gezellig uit, maar ze hebben ook nog eens heel veel voordelen voor zowel de eigenaar van het pand als de directe omgeving. Logisch dus dat steeds meer huiseigenaren en bedrijven kiezen voor een sedumdak.
In dit artikel zullen we je vertellen wat sedum is en wat de voordelen zijn van een groen dak.  

Wat is sedum?

Sedum is een plantensoort die maar weinig onderhoud nodig heeft. Het valt onder de vetplanten en er bestaan tot wel vijfhonderd verschillende soorten in verschillende kleuren en afmetingen. Sommigen daarvan produceren kleine bloemetjes die erg geliefd zijn bij vlinders en bijen.  Van nature komt het vooral voor in rotsachtige gebieden op het noordelijk halfrond. Sedum kan tegen zowel warmte als kou en heeft maar weinig water en grond nodig om te overleven. Een ideale plant dus voor op je dak, maar ook heel erg geschikt voor tuin en balkon als bodembedekker.  

De voordelen voor je woning

Vanwege de stijgende energieprijzen en temperaturen zijn steeds meer mensen aan het zoeken naar goede manieren om hun woning te isoleren. Een sedumdak is een ideale manier om in de winter de warmte binnen te houden en in de zomer buiten. Ook heeft het een geluidsdempende werking. De planten absorberen geluid waardoor je veel minder last hebt van geluiden van buiten zoals regenbuien, verkeer en vliegtuigen. Daarnaast beschermt een sedumdak je dakbedekking. UV straling en warmteverschillen zijn voor veel platte daken reden voor snellere slijtage. De sedum werkt als een beschermende laag waardoor je je hier veel minder zorgen om hoeft te maken.

De voordelen voor de omgeving

Sedumdaken bieden niet alleen veel voordelen voor jou en je woning, maar ook voor de biodiversiteit en het milieu. De bloeiende varianten trekken bijvoorbeeld bijen en vlinders aan en de hogere planten zorgen voor veilige broedplaatsen voor vogels. Ook helpen sedumdaken tegen het opwarmen van de stad en absorberen ze tot 40% meer regenwater waardoor afwatering en riolering minder te verduren heeft.
Een ander groot voordeel van sedumdaken is dat ze bijdragen in het terugdringen van luchtvervuiling. Planten zetten immers CO2 om in zuurstof.

Hoe leg je een sedumdak aan?

Met name op platte daken is het vrij eenvoudig om een sedumdak aan te leggen. De plantjes worden geleverd in vierkante cassettes of in matten die uit verschillende lagen bestaan zoals een filter, drainage en een waterdichte ondergrond. Bij het aanschaffen van de sedum worden instructies meegeleverd voor het zelf aanleggen, maar je kan natuurlijk ook altijd een gespecialiseerd bedrijf inhuren.