Zo werkt een chemische verankering

7 december 2021
TipsCadeaus voor binnen

Je kunt misschien gehoord hebben van een chemische verankering gehoord hebben. Ook kan het zijn dat je hier wel van gehoord heeft maar nog niet weet wanneer het gebruikt moet worden en wat het precies inhoud. Daarom kun je hier alles vinden wat je moet weten over wat een chemische verankering is en wanneer het gebruikt hoort te worden.

Wat is een chemische verankering?

Een chemische verankering is een verankering die gebruikt wordt voor het vastmaken van een leiding op een manier met twee chemische componenten en daar komt dus ook de naam chemische verankering vandaan. Je hebt namelijk component A en component B component A is hierbij hars en component B is een verharder. Zo kun je bijvoorbeeld een leiding ophangen en het is dan bedoeld voor het ophangen in beton en metselwerk. Zo kun je dus leidingen ophangen die veel gewicht verplaatsen. Dit wordt veel gebruikt in grote bedrijven en fabriekshallen. 

Aanbrengen van een chemische verankering

Als eerste moet er natuurlijk een gat geboord worden in het beton of metselwerk hangt er vanaf waar het bevestigd moet worden natuurlijk. Je moet ook goed kijken dat er na het aanbrengen van het verankering geen kans is dat er scheuren komen in het metselwerk of beton. Als het gat geboord en gereinigd is moet je de wapenings stang  er met een draaiende beweging in zetten, zodat het een goed verbinding vormt en zo kun je een stevige basis maken voor het verankeringspunt. Het is belangrijk dat het boorgat gereinigd wordt, omdat de pasta zich gaat hechten aan een ruw en oneffen oppervlakte. Als het goed stofvrij is kan het een erg krachtig verbinding maken, waardoor er meer dan genoeg gewicht aan kan hangen en er dus niet constant maximale stress op uitgeoefend wordt. De pasta verhardt doordat er een chemische reactie ontstaat en de snelheid van deze reactie wordt zoals bij alle chemische reacties bepaald door de temperatuur van de ondergrond waarop het toegevoegd wordt. Hitte versnelt en kou vertraagd de reactie. In dit geval wat dus niet geld voor alle reacties wordt de uithardingstijd ook bepaald door het soort hars wat gebruikt wordt om de pasta te maken.

Overige gebruiken

Het wordt natuurlijk niet alleen gebruikt voor het ophangen van leidingen, maar voor nog veel meer dan dit. Bijvoorbeeld voor vangrails op de snelweg om het goed vast te krijgen in het asfalt. Ook voor trappen en leuningen wordt het gebruikt bijvoorbeeld voor het vastmaken van leuningen van zwembaden of openbare trappen natuurlijk niet in woningen. Verder ook nog bij veiligheidsdeuren omdat deze natuurlijk extreem sterk moeten zijn en niet mogen bezwijken als er bijvoorbeeld brand is, zoals een normale schroef of bout mogelijk zou doen. Verder wordt het nog gebruikt bij garage deuren en hekwerken. Natuurlijk wel op een andere schaal maar als een hekwerk in beton gezet moet worden dan wordt dit dus ook gebruikt. Garagedeuren vastmaken op een betonnen of gemetselde garage kan hier ook perfect mee. Alles wat je nodig hebt om dit te doen kun je vinden bij Sympafix. En ook nog van de allerbeste kwaliteit en voor de beste prijs.