Je hebt er ongetwijfeld al van gehoord want er is de laatste tijd een hoop over te doen; PFAS. Maar wat is het nou eigenlijk? En wat heeft het te maken met koken? In dit artikel zullen we je meer informatie geven over de gevaren ervan en hoe je deze gemakkelijk kan voorkomen door een pannenset zonder PFAS aan te schaffen.

De uitvinding van de antiaanbaklaag
Heel vroeger werden pannen gemaakt van koper of aluminium. Dat zijn ideale warmtegeleiders. Het nadeel van deze pannen was dat het eten er snel in aanbakte en je dus veel boter of olie moest gebruiken om dat te voorkomen. Niet super gezond natuurlijk.
Ruim zestig jaar geleden vond een man in Amerika Teflon uit. Een nieuw materiaal met een aantal handige eigenschappen, het was namelijk vuil- olie- en waterafstotend. Het materiaal bestaat uit een chemische verbinding van poly- en perfluorkoolstoffen. Afgekort PFAS. Vanwege de eigenschappen werd het toegepast in veel keukenspullen zoals koekenpannen. Ideaal toch dat je eitje niet meer aanbakt aan de pan?
Helaas is men er recent achtergekomen dat die handige antiaanbaklaag hartstikke slecht is voor je gezondheid en voor het milieu.
De gevaren van PFAS voor je gezondheid
Jarenlang werden er pannen gebruikt met een PFAS-coating dus de kans is heel groot dat jij er zelf mee gekookt hebt of op zijn minst voedsel hebt gegeten dat in zo’n pan is bereid. Bij nieuwe pannen die op de juiste manier werden gebruikt was er nog niet zoveel gezondheidsrisico. Maar zodra een pan beschadigingen krijgt in de Teflonlaag kan het in je lichaam terecht komen. Daarnaast komen er bij oververhitting giftige dampen vrij.
Pas recentelijk is men ervan hop de hoogte hoe slecht dit kan zijn voor je gezondheid. Zo kan het bijvoorbeeld negatieve gevolgen hebben voor je hormoonhuishouding, je vruchtbaarheid en je cholesterol. Daarnaast kan het kanker en hart- en vaatziekten veroorzaken.
Reden genoeg dus om over te stappen op een PFAS vrije pannenset!
Het alternatief
Gelukkig is er een prima alternatief voor iedereen die verantwoord, gezond en zorgeloos wil koken. Er zijn namelijk tegenwoordig heel vaan pannen te koop die dezelfde eigenschappen bezitten als de Teflon pannen, maar zonder de nadelige gevolgen. Bijvoorbeeld pannen met een keramische coating. De keramieke laag aan de binnenkant voorkomt aanbakken en je hebt dus maar weinig olie of boter nodig voor het bakken van je biefstuk of eitje en het is veilig voor de gezondheid.
Interesse in het aanschaffen van een keramieke pannenset? Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Cookandpan.com.