Bitumen dakbedekking: de favoriete dakbedekking van Nederland

Bitumen dakbedekking blijft de favoriete dakbedekking voor veel mensen met een plat dak. Toch zijn ze niet altijd even goed op de hoogte wat voor dakbedekking er nu precies op hun dak ligt. Er zijn dan ook verschillende benamingen voor bitumen in omloop. Dakleer, roofing, APP (een mix van traditioneel bitumen en kunststof). Dat maakt het allemaal wat verwarrend. Om daar wat meer duidelijkheid over te geven leggen we in deze blog uit wat bitumen nou eigenlijk is en waarom het zulke goede dakbedekking is voor je platte dak.

Wat is bitumen?

Bitumen is de grondstof voor bitumineuze dakbedekking. Het is afkomstig uit aardolie. Door lichtere elementen als benzine, petroleumgas en diesel uit de aardolie te filteren tijdens de raffinage hou je een stroperige donkere vloeistof over. Bitumen.

Er wordt wel eens gedacht dat teer en bitumen een en hetzelfde zijn. Hoewel het allebei donkere stroperige substanties zijn wordt teer op een hele andere manier gewonnen. Teer is het restproduct van de zuurstofvrije verbranding van hout en steenkool.

En hoewel bitumen in Amerikaans Engels asphalt cement wordt genoemd is het iets heel anders dan ons Nederlandse asfalt. Al wordt bitumen (ongeveer zo’n 5 procent) wel gebruikt in de mix van zand, steenslag, vulstof en bitumen voor de productie van asfalt.

Bitumen op je dak

Bitumen kennen we toch vooral als dakbedekking. Al dan niet onder een andere naam. Het wordt veel gebruikt omdat het een flexibele dakbedekking is die goed bestand is tegen verschillende weersinvloeden. Bovendien is het de meest milieuvriendelijke dakbedekking. Het bevat geen giftige stoffen en is nadat het z’n dienst heeft bewezen volledig recyclebaar.

Het is ook relatief voordelig, makkelijk aan te brengen en eenvoudig te herstellen. Misschien heb je het wel eens gezien hoe een dakdekker dakbedekking aanbracht met een vlamlasapparaat. Dat moet bitumen geweest zijn. Het bezit een grote kleefkracht. Door het te verwarmen met vuur wordt de toplaag kleverig en kun je de bitumen zo op het dak plakken.

Door deze werkwijze is een bitumen dakbedekking vaak ook eenvoudig te repareren bij een lekkage. Als een van de plaknaden loslaat kan een dakdekker deze gemakkelijk opnieuw vastplakken. En ook een stukje reserve dakbedekking kan zo over een zwakke plek heen worden geplakt.

Alternatieven Bitumen

Natuurlijk zijn er ook alternatieven voor bitumen. EPDM is de laatste jaren erg in opkomst. Het bestaat volledig uit rubber en wordt pasklaar aangeleverd. Dat maakt de kans op lekkages kleiner, maar het is wel een stuk prijziger in de aanschaf. En ook het lijmen van de dakbedekking neemt meer tijd in beslag dan het leggen van bitumen.