Creatief met led strips

20 april 2021
WonenCadeaus voor binnen

Ledverlichting is bij iedereen wel bekend. De voordelen hebben ertoe geleid dat veel mensen de oude gloeilampen hebben vervangen. Ledverlichting is meer dan de bekende E27 lamp. Led is verkrijgbaar voor alle soorten direct of indirect licht zoals lichtstrips.

Serie- of parallelschakeling?

De oude versie van led strips is eigenlijk de kerstboomverlichting. De kaarslampjes met kleine fitting met serieschakeling. Het probleem heeft iedereen wel eens ervaren. Een lampje is stuk en alles is uit. De stroomvoorziening is verbroken en maar zoeken welk lampje stuk is en vervangen moet worden. Led strips op 12, 24 en 230 volt hebben parallelschakeling.

Wit of kleur?

Led strips zijn in verschillende lengtes die eenvoudig zijn in te korten of te verlengen. Het is eigenlijk een lange printplaat waarop leds zijn gesoldeerd. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende temperaturen zoals warm of helderwit of koud licht. Ze zijn zelfs leverbaar in een kleur. Rgb led strips zijn voorzien van de basiskleuren rood, groen en blauw. Hiermee kun je zelf meerdere kleurcombinaties creëren inclusief wit. Dit doe je met een afstandsbediening waarbij ook een dimmogelijkheid is opgenomen.

Het ideale indirecte licht

Led strips zijn flexibel en buigbaar. Door de plakstrip zijn ze zonder te boren en schroeven te bevestigen op elk materiaal. Het is in feite een ideale manier om indirect te verlichten. Achter een koof of onder een kast. Door gebruik te maken van een strip-profiel kijk je niet in de lampjes. Ook zorgt het profiel voor mooi egaal licht. 

Strips ook voor buiten

Ledstrips kun je ook buiten gebruiken. De ledverlichting dient dan wel beschermd te zijn tegen stof en water. Kies dan verlichting met een IP-waarde van 6 of hoger. Het is dan ook geen enkel probleem om met kerst de bomen te versieren met led strips.

Led strips zijn perfect om sfeer aan te brengen. De mogelijkheden zijn eigenlijk oneindig. Het is aan jou hoe creatief je jouw thuis gaat belichten.