Een balkon of kleine tuin en dus geen ruimte voor een compostbak buiten? Zet dan een klein compastbakje in de keuken. Al je gft-afval kan er in en door Bokashi-starter toe te voegen fermenteert het zelfs zonder nare luchtjes.
Bokashi is het Japanse woord voor “gefermenteerd organisch materiaal”. Met Bokashi kun je organische resten om zetten tot een rijke bodemverbeteraar. Bokashi maak je door je keukenafval of ander organisch materiaal dagelijks te verzamelen in een Bokashi-emmer, een soort van kleine compostbak. Elke dag voeg je daar een schepje Bokashi-starter aan toe, waarmee je het afbraakproces op gang brengt. Kant en klaar pakketten zijn het handigste: Wij hebben zelf meteen een compleet Bokashi set gekocht met twee emmers en starter.
Aftappen
Door het fermenteringsproces komt er sap vrij. Dit wordt onderin de bokashi opgevangen en kun je aftappen en gebruiken als plantenvoeding. Dit is eigenlijk een soort van zelfgemaakte Pokon.
Wat mag er allemaal in?
Eigenlijk alles wat je ook in de groene gft-bak zou gooien. Alleen wel in kleine stukjes (kleiner dan 5 cm). Dus groente, fruit, vlees, eieren, brood, koffie en thee, plantresten…
Bokashi pakketten
De meeste Bokashi-pakketten bestaan uit twee emmers. Omdat een volle emmer nog een paar weken moet staan, totdat al het afval gefermenteerd is. Ondertussen kunt je dan de tweede emmer al vullen.
Wij hebben zelf de bokashi-emmers van Organka en zijn daar erg tevreden over.
Zelf een Bokashi emmer maken kan ook. Zorg dan wel dat deze luchtdicht afgesloten kan worden, en dat er ergens onderaan een manier is om het Bokashi sap af te tappen (bijvoorbeeld door een gat te boren met hierin een rubberen dop). Je kunt zelfs je eigen starter-cultuur maken, maar dat is voor veel misschien een stapje te ver.