De nuances van een sfeervolle eettafel

Je kunt nog zo lekker koken en rekening hebben gehouden met de dieetwensen van je gasten. maar wat heb je daaraan wanneer er geen sprake is van een aangename ambiance?

Een gezellig en smaakvol diner is uiteraard met zorg samengesteld. Bij voorkeur met liefde, ook. Maar de uniek geformuleerde mix van ingrediënten is niet het enige dat bepalend is voor het succes van de avond. Want de sfeer wordt niet alleen bepaald door wat er op jullie borden ligt, om het maar eens recht voor z’n raap te zeggen. Is heel je huis wel aan kant? We gaan ervan uit van wel. Maar zorg er dan ook voor dat je opstelling waar nodig is aangepast om het aantal gasten dat je over de vloer hebt fatsoenlijk een plek te kunnen geven. Ook na het eten.

Maar om ervoor te zorgen dat werkelijk niks jouw avond kan bederven, hebben we een aantal aandachtspunten voor je opgesteld. Doe er je voordeel mee!

Tafelkleed of placemats

Het zijn de kleine dingen die ‘t ‘m doen. Afhankelijk van hoe kieskeurig je visite is, zal niemand gauw moord en brand schreeuwen wanneer een tafelkleed of placemat qua kleur of patroon uit de toon valt. Maar je wilt wel een beetje eenheid scheppen in je interieur. Dat geldt voor zowel de eet- als de koffietafel en de directe omgeving daarvan. Wellicht is dit ook zonder dat er sprake is van speciale gelegenheden al het geval. Maar daar wil je nu wel extra zeker van zijn!

Kortom, laat absoluut niets aan het toeval over. Zorg dat de aankleding volledig past bij jullie samenkomst, wat daar ook maar aan ten grondslag ligt.

Luchtjes

Waarom zou je je tot de keuken beperken wanneer we het hebben over plekken waar de heerlijkste geuren vandaan komen? Er is immers ook een moment vóór het diner. En erna. Want geloof ons maar wanneer we zeggen dat het bespelen van de zintuigen van je gasten het slimste is wat je kunt doen. Dat durven we namelijk te beweren.

Onderschat daarbij het reukorgaan niet. Door middel van een huisparfum of geurkaars verspreid je moeiteloos de heerlijkste luchtjes. Het liefste kies je die natuurlijk zorgvuldig uit. Zo kan een aroma perfect samengaan met het seizoen! Maar dan moet het natuurlijk wel bij de sfeer van je interieur passen. Dit moet je echter helemaal zelf bepalen.

Kaarsen

Licht is niet het enige nut van een kaars. Ook sfeer wordt ermee gecreëerd! Zolang de tafels waarom jullie je verzamelen nog plek hebben, is het dan ook een puik plan om daar enkele van die aangename lichtjes neer te zetten. Want hoe gezelliger de omgeving, hoe lekkerder het eten. Geloof je ons niet? Sla dan aan het experimenteren en je komt er vanzelf achter!