De voordelen van okoume multiplex

Tegenwoordig kun je veel verschillende houten plaatmaterialen kopen, en iedere soort heeft weer zijn eigen voordelen. Zie jij soms ook door de bomen het bos niet meer? Dat snappen we heel goed. Daarom in dit artikel de voordelen van okoume multiplex.

Goed geschikt voor buiten

Heb je plaatmateriaal nodig voor een klus buiten? Okoume multiplex is heel goed geschikt voor buitenbetimmeringen. De houtsoort komt uit West-Afrika en waarschijnlijk wordt zo’n 70% tot 80% van alle buitenbetimmeringen gebouwd met okoume multiplex. Wat er dan allemaal kan worden gemaakt met dit plaatmateriaal? Okoume multiplex wordt vaak gebruikt voor boeidelen, overkappingen, dakkapellen, kozijnen, en voor toepassingen in de jachtbouw. 

De voordelen van okoume multiplex

Maar waarom is okoume multiplex nu zo goed geschikt voor toepassingen voor buiten? Een van de voordelen van deze houtsoort is dat het hout watervast is verlijmd. Daarnaast is het erg licht van gewicht, heeft het een egale kleur en een heel zachte structuur. Tot slot is de verhouding tussen prijs en kwaliteit erg goed.

De behandeling

Het is belangrijk dat je de plaat behandeld voordat je deze gebruikt voor een buitentoepassing. Doe je dit niet, dan kun je okoume multiplex eigenlijk niet buiten gebruiken. Wist je dat okoume hout zelfs 30 jaar mee kan gaan wanneer je het goed behandelt? Je kunt de plaat behandelen door geen scherpe randen aan de plaat te laten zitten en door de kopse kanten te gronden of te behandelen met een randsealer en vervolgens te schuren. Zorg daarnaast voor goede ventilatie achter de plaat, zodat condens sneller kan verdampen. Vocht krijgt dan minder snel de kans om in de plaat te trekken. Maak je iets waar de platen tegen elkaar aan worden gelegd? Zorg dan voor een afstand van 10 mm tussen de platen. Zo heeft het hout genoeg ruimte om nog uit te zetten. Tot slot is het belangrijk om RVS schroeven te gebruiken.