Raamfolie: het is misschien niet iets waar je meteen aan denkt bij het inrichten van je huis, maar heeft wel degelijk zijn voordelen. Welke voordelen dat zijn, lees je in dit blog.
Veel verschillende soorten
Ten eerste zijn er veel verschillende soorten raamfolies die overal ergens anders goed voor zijn. Zo is er bijvoorbeeld decoratieve folie waarmee je je raam een nieuwe look kan geven. Met gekleurde raamfolie kan je je raam een leuk tintje geven in elke kleur van de regenboog. Mocht je iets subtielers willen, dan is er ook glas-in-lood folie. Daarnaast zijn er ook raamfolies die meer praktische functies hebben. Voorbeelden hiervan zijn zonwerende en UV-werende raamfolie. Deze folies absorberen 99% van de UV-straling en 50% van de warmte die via zonnestralen via het raam binnenkomt. Ideaal voor bijvoorbeeld een zolderraam, want door de diagonale ligging komen daar meer zonnestralen naar binnen dan bij een verticaal raam. Hierdoor kan een zolderkamer in de zomer soms voelen als een zonnebank. Dit soort raamfolie kent twee verschillende afwerkingen: spiegelend en neutraal. Ook is er variatie in aan welke kant van het raam de folie geplakt kan worden: de binnen- of buitenkant. Bij de laatstgenoemde optie is de folie beter bestand tegen de weersomstandigheden. Als je je privacy hoog in het vaandel hebt, is privacy- of anti-inkijk raamfolie wellicht iets voor jou, hierdoor kunnen pottenkijkers niet naar binnen kijken. Daarnaast zullen zelfs inbrekers je huis links laten liggen wanneer ze niet naar binnen kunnen kijken om te zien wat er te halen valt. Ten slotte is er ook extra stevige inbraak- of explosiewerende folie, waarmee je je raam en daarmee je huis beschermt. Genoeg keuze, dus vast wel iets wat bij jouw situatie past!
Niet permanent
Een ander voordeel van raamfolie is dat het niet permanent is. Raamfolie kleeft namelijk aan ramen door middel van statische elektriciteit of een flexibele lijmlaag. Door deze kleefmethoden is raamfolie in één keer makkelijk en kras-vrij te verwijderen, mocht je ooit wat anders willen.
Makkelijk aan te brengen
Naast dat raamfolie makkelijk te verwijderen is, is het ook makkelijk om zelf aan te brengen. Knip de folie in de juiste lengte en breedte en plakken maar! Zelfklevende folie is de makkelijkste variant om zelf aan te brengen, maar tijdens het aanbrengen van statische folie zou je ook geen problemen moeten ondervinden.
De kosten
Ten slotte is raamfolie kopen helemaal niet duur. Neem bijvoorbeeld glas-in-lood raamfolie: echt glas in lood is voor sommige mensen onbetaalbaar duur. Met een raamfolie met een glas-in-lood motief heb je hetzelfde effect voor een fractie van de prijs.