Dit zijn de grootste voor- en nadelen van een pelletkachel

Een pelletkachel brandt op fijn geperste houtkorrels. Deze korrels van hout worden ook wel houtpellets genoemd. Deze houtpellets stoten een stuk minder co2 uit en verbranden bijna volledig. Dit zijn natuurlijk al grote voordelen. Weten wat de grootste voor- en nadelen van een pelletkachel is? Lees dit artikel over pelletkachels!

voor- en nadelen pelletkachel

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel brandt dus op houtpellets. De kachel beschikt over een groot reservoir met deze houtpellets, dit zorgt ervoor dat je slechts enkele keren het reservoir hoeft te vullen met houtpellets. Vaak kunnen er zakken van 15 รก 20 kilo in het reservoir van de kachel. De kachel werkt verder computergestuurd. Als je de pelletkachel aanzet dan worden de pellets verplaatst naar de verbrandingskamer waar de pellets automatisch worden aangestoken. 

Als de pellets vlam hebben gevat dan kan je een temperatuur instellen op de kachel, dit kan op de ingebouwde display. In sommige gevallen kan dit ook met een afstandsbediening of via je smartphone. De pelletkachel zorgt ervoor dat er zodanig gestookt wordt dat het die temperatuur wordt en zorgt er dus zelf voor dat de pellets naar de verbrandingskamer worden verplaatst. Je hebt dus geen omkijken meer naar de pelletkachel.

Wat zijn de voordelen van een pelletkachel?

Elk type kachel heeft zijn eigen voordelen, echter heeft een pelletkachel wel een flink aantal grote voordelen ten opzichte van andere kachels. Hieronder hebben we de grootste voordelen op een rijtje gezet.

  • Milieuvriendelijk. De kachel en de houtpellets zorgen voor een schone verbranding.
  • Voordelig. Houtpellets zijn een erg goedkope brandstof, waardoor je relatief voordelig kan stoken.
  • Gemakkelijk in gebruik. Een pelletkachel is ook erg gemakkelijk in gebruik. De kachel stookt automatisch en is simpel te bedienen.
  • Hoog rendement. Bijna alle energie wordt door een pelletkachel omgezet naar warmte.

Wat zijn de nadelen van een pelletkachel?

Naast de vele voordelen heeft een pelletkachel, net als iedere andere kachel, ook nadelen. Ook deze hebben we voor je op een rijtje gezet.

  • Bijvullen. Ook een pelletkachel moet bijgevuld worden met houtpellets als brandstof. In vergelijking met andere kachels hoeft een pelletkachel slechts enkele keren per maand bijgevuld te worden
  • Onderhoud. Bij een pelletkachel is het belangrijk om deze regelmatig te (laten) onderhouden.

Wist je trouwens dat je tegenwoordig ook pellet CV ketels hebt? Op PelletkachelKiezen.nl lees je meer over pellet CV ketels.