Zakloos stofzuigen of liever met een stofzak?

Wanneer je niet goed weet waar je naar moet kijken bij het aanschaffen van een nieuwe stofzuiger, ben je hier aan het juiste adres. We hebben wij hier wat handige tips voor je op een rij gezet. In deze blog kom je te weten wat de verschillen zijn tussen stofzuigers met zak en zakloze stofzuigers. Welke past het best bij jou, en waarom zou jij nu over moeten stappen op een zakloze stofzuiger of juist niet?

De stofzuiger met zak.

Iedereen kent het wel, je stofzuiger zuigt niet meer alles even gemakkelijk op, en een apart geurtje blijft hangen in de kamer die je net gestofzuigt hebt. Waarschijnlijk is het tijd om de stofzuigerzak te vervangen. Naast het inloop en wellicht standaard huisvuil dat je opzuigt is een stofzuigerzak ook een broedplaats voor bacteriën en andere micro deeltjes die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Ben je extra gevoelig voor stofmijt of heb je bijvoorbeeld astma? dan is een stofzuiger met stofzuigerzak een goede keuze. De zak dient namelijk niet alleen als opvangreservoir maar ook als extra filter in je stofzuiger die de kwaliteit van de uitblaaslucht niet verslechterd als de zak bijna of helemaal vol zit.

Stofzuiger zonder zak.

Cycloon technologie is wellicht niet een term die je dagelijks hoort. Toch is het letterlijk de drijvende kracht achter zakloze stofzuigers. Met deze technologie wordt het huisvuil als het ware met de aantrekkingskracht zoals die van een tornado opgezogen. En komt het vuil terecht in een spiraalzuiging die het huisvuil blijft rondblazen in het opvangreservoir. Zware deeltjes vallen naar de bodem en lichte deeltjes blijven circuleren in de machine. De bak of het reservoir is handig uit te nemen en te legen boven de kliko of prullenbak. Let wel op, de kans bestaat dat het micro stof opwaait wanneer je het stof uit het reservoir wilt halen.

Zakloos of stofzuiger met zak: de verschillen.

Zonder stofzuigerzak                     Met stofzuigerzak

  • Vaak iets meer lawaai                                   Gemiddeld iets stiller
  • Kleinere opvang capaciteit                             Grotere stofopvang capaciteit
  • Stofzakken niet nodig                                    Kosten en zoeken stofzuigerzakken
  • Contact met stof bij ledigen                           Bijna niet in aanraking met stof
  • Gemiddeld minder zuigkracht                       Betere zuigkracht

Afname zuigkracht van de stofzuiger, feitjes en fabels

Uit onderzoek is gebleken dat de zuigkracht van alle soorten stofzuigers evenredig aan elkaar afneemt. Dit heeft namelijk niets te maken met het soort motor. Hoe meer stof je zuigt hoe sneller de zuigkracht afneemt. Dit kun je voorkomen door tijdig de stofbak of zak te vervangen voordat deze helemaal propvol zit.

Vond je deze blog leuk? Lees dan verder over woonaccessoires.