Kweek je verse kruiden in je tuin? Lekker! Maar verse kruiden blijven helaas niet lang goed. Gelukkig zijn er manieren om langer te genieten van je vers geplukte batch basilicum, koriander of dille.
Kruiden invriezen
Wist je dat je verse kruiden heel goed kunt invriezen? De vrieskou zorgt ervoor dat de kruiden hun smaak, vitamines en kleur behouden. Verdeel de kruiden, direct na het plukken, over een ijsblokjesvorm en voeg een beetje water toe. Zo heb je handige porties. Je pakt per keer gewoon wat je nodig hebt. Even ontdooien en klaar voor gebruik.
Geen vriezer in huis?
Heb je geen vriezer? Overweeg om er 1 aan te schaffen. Een vriezer is heel handig en niet alleen om kruiden in te vriezen. Het is ideaal om allerlei soorten vers voedsel in te bewaren zoals brood, homemade soep of fruit. Zo gooi je minder vaak voedsel weg, want in de vriezer blijft het langer goed dan in de koelkast. Geen geld (over) om een vriezer te kopen? Je kunt ook een vriezer huren. Snel, betaalbaar en zo geregeld. Heb je geen ruimte in huis voor een losse vriezer? Dan kun je kruiden drogen om ze lang smaakvol te houden.
Kruiden drogen
Gedroogde kruiden zijn een goede smaakmaker in ieder gerecht. Gedroogde oregano gaat prima in de pastasaus of wat dacht je van gedroogde rozemarijn over de gebakken aardappels? Lekker!
Hoe droog je kruiden?
Kruiden drogen is heel makkelijk. Tijd en temperatuur doen namelijk het meeste werk.
Zo doe je het:
- Maak een bosje van de kruiden die je wilt drogen.
- Bind het einde (dus waar de steeltjes zitten) vast met wat jute touw.
- Zorg dat de lus van het touw groot genoeg is om het ergens aan op te hangen.
- Hang de kruiden omgekeerd op, zodat de “bos-kant” naar beneden hangt.
Laat dit een paar weken hangen. Je merkt vanzelf wanneer het droog genoeg is. Verkruimel de gedroogde kruiden en bewaar in het een potje. Geen idee hoe je gedroogde kruiden kunt gebruiken? Laat je inspireren door de ideeën hieronder.
Gedroogde kruiden gebruiken
Als thee
Kruiden zijn smakelijk en hebben vaak heilzame eigenschappen. Goed voor lichaam en geest. Je kunt thee maken van 1 type kruid of je mixt en matcht. Ook lekker. Houd je van sterke thee? Hak de gedroogde kruiden fijn voordat je gekookt water toevoegt en laat het zo’n 10-15 minuten trekken.
Als smaakmaker
Voeg gedroogde kruiden toe aan soepen, sauzen of andere gerechten. Gedroogde kruiden kun je prima tijdens het koken al toevoegen. Zo kan de smaak van de kruiden lekker intrekken. Ook kun je gedroogde kruiden, net als verse, prima als topping gebruiken.
In een kruidenbad
Tover je badkamer om tot spa; maak een stomend kruidenbad. Voeg wat gedroogde kruiden, zoals rozemarijn, lavendel of eucalyptus, een paar druppels etherische olie en wat badzout toe aan het water en klaar is je homemade spa. Rozemarijn verwarmt en stimuleert, lavendel ontspant en eucalyptus is top als je verkouden bent.
Vers of gedroogd?
Basilicum, bieslook, dille, munt en peterselie zijn smaakvoller als ze vers worden gebruikt. Deze versheid zit er ook nog in deze kruiden uit de vriezer komen. Chili, oregano, rozemarijn, salie en tijm zijn ook lekker gedroogd, omdat de smaak dan intenser is. Kan je kruidenplant de winterkou niet aan of ben je toe aan een andere kruiden in de tuin? Haal alle verse kruiden eraf. Gebruik een deel meteen en vries een deel in. Geen vriezer in huis en hier wel behoefte aan? Haal makkelijk en snel een energiezuinige vriezer in huis door ‘m te huren bij CoolBlue of blue movement.