Etiquette kan je redden

Jammer, dat rijmt niet. Maar ja, een mes en een vork naast elkaar leggen levert ook geen symmetrie op. Wel zoiets. Wat is dan ook de beste manier om bestek en servies te presenteren?

Tja, wil je het helemaal goed doen, dan moet je daar wel een beetje tijd en moeite in gaan steken. Wanneer je aan je gasten wilt laten zien dat jij de regels kent, heb je eigenlijk niet eens een keuze. Is het voor jou extreem belangrijk om een ideale indruk achter te laten? Dan is het zaak dat je de plaats kent van ieder bord, servet, schaal, mes, vork, glas, lepel, etc. Ga er maar aan staan!

Is het angstzweet je nu al aan het uitbreken? Nergens voor nodig! We gaan er althans vanuit dat je nog even de tijd hebt om te oefenen. Oefening baart immers kunst. Kookkunst vormt daarop geen uitzondering. En wanneer je weet wanneer je welk ingrediënt aan een pan moet toevoegen, dan is een tafel dekken zoals het hoort toch een peulenschil? Precies! Dachten wij ook.

Oh ja, die peulenschillen heb je wel netjes opgeruimd voordat het hoofdgerecht wordt opgediend, hè? Afkeurende blikken willen we graag zoveel mogelijk vermijden.

Aantal gangen

Hoe vaak wordt er een gerecht geserveerd? Dat is de eerste vraag die je jezelf zult moeten stellen. Hierdoor wordt immers bepaald hoeveel attributen je per gast tot je beschikking moet hebben. Hoe die precies moeten komen te liggen, nemen we zometeen met je door. We willen je wel alvast op het hart drukken dat het heel belangrijk is om voor iedereen – en iedere gang – voldoende ruimte aan tafel te hebben. Houd daar rekening mee met betrekking tot de posities van tafelkleden en placemats.

Van buiten naar binnen

Dat is eigenlijk de stelregel. Net als dat borden en schalen op elkaar worden geplaatst; de eerste die je gebruikt komt bovenop te staan. En daarna weer de volgende, etc. Maar op de bovenste schaal of kom – of ‘t bord – komt wel een servet te liggen; een belangrijk detail! Dat hoort er overigens wel eentje van katoen te zijn, niet zo’n dun papieren wegwerp exemplaar. Ga je echt voor stijl? Dan komt er nog zo’n schitterende metalen ring omheen ook.

Het eerste bestek dat gebruikt wordt, ligt helemaal aan de buitenkant. Zijn er voor meerdere gangen achter elkaar vorken nodig? Dan komt de buitenste net iets hoger te liggen dan degene ernaast. Desserts worden doorgaans met behulp van een vorkje – boven het bord, wijzend naar links – en een lepeltje – daar weer boven, wijzend naar rechts – geserveerd.

Plaats wijnglazen rechtsboven ieder bord. Ben je van plan je gasten meerdere wijnen te schenken? Positioneer hun individuele glazen dan diagonaal van elkaar.

Eenheid

Het kan enorm lastig zijn om servies en bestek uit te kiezen die ieder perfect bij je interieur passen. Maar wil je er zeker van zijn dat het echt nergens uit de toon valt, ook niet bij je servies en glaswerk? Dan kunnen we je het merk Keltum aanraden! Hiertussen vind je altijd wel een reeks die bij iedere setting past.Eet smakelijk!