Geef je tuin meer kleur door een border aan te leggen

De zomer komt er weer aan! De hoogste tijd om jouw tuin weer klaar te maken voor gebruik, zodat je er straks heerlijk kunt vertoeven. Voor een gezellig en kleurrijk aanzicht is het altijd leuk om een mooie border te hebben in jouw tuin. Maar hoe kun je een border aanleggen en wat heb je daarvoor nodig?

Maak een borderplan

Allereerst is het handig om na te denken over de mogelijkheden voor een border in jouw tuin. Hoeveel ruimte heb je? Waar wil je de border precies plaatsen? Hoeveel uren zon heb je op de plek van de border? Welke beplanting wil en kun je in jouw border kwijt? Het is verstandig om eerst een borderplan uitgedacht te hebben, zodat je goed voorbereid aan de slag gaat. Een goede voorbereiding is immers het halve werk! Daarbij voorkom je eventuele toekomstige problemen wanneer je een strak plan hebt!

Kies de juiste locatie voor de gewenste beplanting

De indeling van jouw border is niet alleen het planten van een bloemetje of plantje hier en daar. Voor het aanzicht is het meestal het mooiste om de kleinere planten voorin te plaatsen en de grotere achterin. Op die manier zijn alle bloemen en planten in het zicht. Niet alleen het aanzicht is belangrijk, maar ook het aantal zonuren dat een plant nodig heeft. Sommige planten hebben bijvoorbeeld meer dan 5 uur zon per dag nodig. Zorg er dus voor dat je planten en bloemen altijd de benodigde zon- of juist schaduwuren krijgen.

Hou rekening met de bloeitijd

Het is verstandig om rekening te houden met de bloeitijd van jouw beplanting, zodat je zo optimaal mogelijk kunt genieten van jouw border. Heb je bijvoorbeeld een grote border? Dan kun je prima planten en bloemen met een korte en lange bloeitijd combineren. Het valt dan namelijk niet zo op wanneer er 1 of 2 bloemen uitgebloeid zijn. Maar als je een kleine border hebt zie je het al snel wanneer de bloemen er niet meer kleurrijk bij staan. In dat geval is het handig om alleen maar bloemen en planten met een lange bloeitijd in jouw border te plaatsen. Je kunt dan soms wel maanden genieten van een kleurrijke border!  

Gebruik organisch materiaal

Voor een optimale verzorging van jouw border kun je het beste gebruik maken van organisch materiaal. Denk hierbij aan gedroogde koemest, compost, bladaarde en eierschillen. Deze bevatten allemaal gezonde voedingsstoffen voor de bodem van jouw border, waardoor de bloemen en planten goed kunnen groeien en bloeien.  Wil je graag een nieuwe border aanleggen, maar kun je hierbij wel wat hulp en advies gebruiken? Dan kun je het beste een ervaren hovenier inschakelen om je hierbij te helpen!