Genieten van jouw zwembad tijdens de koude herfstdagen

Aan het eind van de zomer komen bladeren los van de bomen. Als je een eigen zwembad hebt, zie je al snel dor blad in het water drijven. Als je het blad er bijtijds uitschept met een schepnet, ben je elke dag al snel een uurtje bezig. Blad wat niet wordt geschept zinkt naar de bodem waar het een vieze, glibberige rommel wordt. Om te voorkomen dat je zwembad vol met bladeren en andere rommel komt te zitten, is het verstandig een overkapping te nemen.

Zwembad

Zwembadoverkapping, wat zijn de mogelijkheden?

Afhankelijk van het formaat van je zwembad zijn er verschillende mogelijkheden om het water te beschermen tegen vuil en afgevallen blad. In een klein zwembad kom je een heel eind met speciaal afdekfolie. Voor een grote bad kun je zelf een zwembadoverkapping bouwen, of voor een klein prijsje een overkapping laten plaatsen door een handige klusser. Hoe groter het zwembad hoe grote de overkapping zal worden. De constructie moet stabiel zijn en er mooi uitzien. Een zwembadoverkapping moet ook stevig zijn, anders waait hij weg bij de eerste de beste herfststorm. Als je niet veel geld hebt, kun je zelf een overkapping bouwen. Maak vooraf een plan. Verdiep je in de constructie van een stevige overkapping en vraag desnoods iemand met gouden handen om je te helpen. Een andere mogelijkheid om aan een betaalbare zwembadoverkapping te komen is op zoek gaan naar een gebruikte zwembadoverkapping.

Voordelen van een overkapping voor een zwembad

Aan een overkapping voor zwemwater zitten voor- en nadelen. Het grootse voordeel is dat het water gemakkelijker schoon te houden is. Er valt en vliegt gewoon minder in. Een ander voordeel is dat het water langer warmte vast kan houden omdat een goede overkapping isoleert. Een ander groot voordeel van een zwembad overkapping is dat je langer (meer maanden) geniet van je zwembad. In het voorjaar is het meestal nog vee te fris voor een plons in je buitenzwembad, maar als je een goede overkapping hebt, is de ervaring anders. Dan kun je al vroeg in het jaar genieten van je zwembad in de tuin. Ook kun je langer genieten van het zwembad, tot in de herfst houdt de overkapping het zwemwater behaaglijk op temperatuur. Als je het hele jaar door wilt kunnen zwemmen kun je kiezen voor zwembadverwarming.

Nadelen van een overkapping voor een zwembad

Nadelen van een overkapping kunnen zijn dat je in schaduw zwemt. Niet iedereen vindt dit prettig. Daarom is het goed te overwegen om een overkapping te kiezen die open en dicht kan of die gemakkelijk te verwijderen is of afneembaar. Schitterende moderne overkappingen, die veel licht doorlaten kun je vinden van bekende merken die zich al jaren bezig houden met het fabriceren van ideale overdekkingen voor zwembaden.

Welke overkapping is geschikt voor je zwembad?

Voor een houten zwembad zal meestal gekozen worden voor een overkapping van hout. Het past mooi bij elkaar en maakt van het zwembad met overkapping een mooi geheel. Andere zwembaden kun je bijvoorbeeld overkappen met constructies van aluminium of kunststof. Laat je goed informeren en bekijk vooraf een paar mooie overkappingen passend bij jouw zwembad.