Glansgraad Muurverf – Van Zijdeglans tot Kalkmat

Glansgraad muurverf 

Een muurverf heeft verschillende soorten eigenschappen zoals de afwasbaarheid (schrobklasse) maar ook een eigen glansgraad. Dit houdt in hoeveel glans of matheid de verf nog heeft nadat het volledig opgedroogd is. Wij geven u de informatie over de verschillende soorten gradaties van mat naar glans.

Verfroller

Kalkmat

Dit is de meest matte soort muurverf. Deze verven kunt u ook vinden in winkels onder de categorie ‘krijtverf’. Zelfs met direct daglicht ziet u geen glans op een meer die geverfd is met kalkmatte muurverf.

Extra mat

Deze muurverf wordt niet gezien als een krijtverf en valt dus onder de ‘normale’ muurverven. De afwerking is dus extra mat en als bijkomend voordeel zijn deze verven juist beter afwasbaar ten opzichte van de krijtverven.

Mat

Dit is de ‘standaard’ onder de muurverven indien men het heeft over matte muurverf. Als er direct (zon) licht op valt geeft deze verf een kleine glans maar in indirect licht (daglicht van buiten) doet deze muurverf mat aan. De best afschrobbare muurverven zijn veelal mat.

Zijdemat

Deze glansgraad werd voorheen veel gebruikt omdat deze makkelijker te reinigen was. Echter, zijn de matte muurverven op dit punt sterk verbeterd waardoor hier geen verschil meer in zit. Deze verf heeft door de speling van het licht altijd een kleine overloop.

Zijdeglans /satin

De zijdeglans (ook wel satin genoemd) is de muurverf met de hoogste glansgraad. Deze verf wordt meestal gebruikt op buitenmuren. Omdat deze verf gladder is glijdt het vuil hier makkelijker van af is hecht het vuil zich minder makkelijk aan de muur. Dit komt de levensduur van de verf zeer ten goede. 

Over WoonTuinMagazine

Heb jij nog leuke tips voor ons en onze bezoekers neem dan contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden! Wij stellen dit zeer op prijs!