3 dingen waar je op moet letten bij het kopen van een buitenkachel

31 augustus 2021
TipsCadeaus voor binnen

Wil je graag het hele jaar door kunnen genieten van je tuin? Dan is een verwarmingselement onmisbaar bij een klimaat zoals wij die in Nederland kennen. Wat is er nu sfeervoller dan een buitenkachel om de warmte te realiseren? Bij het kopen van een buitenkachel of tuinhaard zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hieronder noem ik ze voor je op en vertel ik waarom deze dingen belangrijk zijn.

Het vermogen van de kachel

Allereerst het vermogen van de kachel. Als je buiten zit, dan is het des te belangrijker dat de kachel goed verwarmd. Dat is tenslotte een groot onderdeel van de reden voor de kachel, naast de sfeer natuurlijk. Er zijn ook genoeg buitenkachels die vooral voor de sfeer zijn, maar relatief weinig warmte afgeven. Wanneer je dus ook echt gebruik wilt maken van de warmte van de kachel is het goed om het vermogen van de kachel na te gaan. Geen flauw benul wat voor vermogen je dan nodig hebt? Ga dan eens langs een kachelwinkel en laat je helpen bij het maken van de keuze. 

De uitstraling van de kachel

Uiteraard is de uitstraling van de kachel en het soort kachel ook een onderdeel van je aankoop. Wil je bijvoorbeeld een traditioneel ogende kachel of wil je juist een hele moderne kachel. Kijk goed wat het beste bij jouw stijl en bij je tuin past en laat de kachel daarop aansluiten. Bedenk bij de uitstraling van de kachel ook wat je op lange termijn nog mooi vindt. Een kwalitatief goede kachel gaat namelijk gerust jaren mee. 

De mobiliteit van de haard

Als laatste is het belangrijk om flexibiliteit van de kachel mee te nemen. Vaak is een buitenkachel erg zwaar en staat deze op een vaste plek, maar het is belangrijk om te bedenken of je de kachel altijd op die plek wilt hebben staan. Zo zijn er ook kachels die wat mobieler zijn waardoor je ze makkelijker kunt verplaatsen. Wanneer je bijvoorbeeld de kachel op den duur graag onder de overkapping wilt hebben staan of in een bepaalde periode van het jaar naar binnen wilt zetten, kan dit best handig zijn. Hierdoor zit je niet vast aan één vaste plek, maar ben je een stuk flexibeler. Wanneer je je kachel vast wilt laten zetten of in wilt bouwen, heb je deze flexibiliteit uiteraard een stuk minder. 

Ook leuk om te lezen: Handige tips om je tuin op te fleuren