Makelaar inschakelen? Let op de bijkomende kosten

Er zijn verschillende redenen waardoor mensen er voor kiezen om een makelaar in te schakelen. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat zij een huis willen kopen of juist een huis willen verkopen. Als je een huis wilt kopen en je neemt contact op met een makelaar hoef je hier vaak niets voor te betalen. Dat komt doordat de makelaar een percentage van de waarde van de woning krijgt als jij het huis koopt.

Kosten van het inschakelen van een makelaar

Het is van belang dat je er rekening mee houdt dat het inschakelen van een makelaar voor de verkoop van je huis een hoop geld kan kosten. Daarom is het allereerst verstandig om de kosten van de verschillende makelaars die bij jou in de buurt gevestigd zijn te vergelijken. Dit kun je doen door op het internet te zoeken naar alle makelaars die in de buurt van jouw woonplaats zijn. Je moet als je in Rotterdam woont bijvoorbeeld op het internet zoeken naar makelaars Rotterdam. Vervolgens zul je tussen de zoekresultaten alle mogelijke makelaars te zien krijgen. Zo kun je zelf eens kijken wat de kosten van het verkopen van je woning gaan worden. Het is dan wel van belang dat je ook rekening houdt met de voordelen van het inschakelen van een makelaar. Een goede makelaar verdient zichzelf terug door de woning op een goede manier te verkopen.

Percentage van de prijs van de woning

Een makelaar wordt meestal betaald door middel van een percentage van de prijs van het huis wat diegene verkocht heeft. Dat is natuurlijk een handig systeem om te bepalen hoeveel de makelaar krijgt. Meestal is dit percentage zo rond de één procent. Het is wel van belang om er rekening mee te houden dat er ook veel makelaars zijn die boven deze prijs zitten. Toch hoeft dit niet per se te betekenen dat het een slecht idee is om deze makelaar in te schakelen. Dat komt doordat sommige makelaars duurder zijn doordat ze beter werk leveren. Als dat het geval is, zullen zij er door middel van het aanbieden en verkopen van het huis voor zorgen dat het bedrag wat je aan hen moet betalen volledig wordt terugverdiend. Dit komt doordat zij er waarschijnlijk voor zorgen dat de prijs van het huis een stuk hoger wordt.

Vaste prijzen

Niet alle makelaars kiezen ervoor om een percentage van de waarde van het huis als kosten te hanteren. Het kan namelijk ook zo zijn dat zij ervoor kiezen om bepaalde vaste bedragen te vragen voor het verkopen van een huis. Je kunt er dan vanuit gaan dat je voor allerlei losse diensten moet betalen. Zo kun je bijvoorbeeld moeten betalen voor het aanbieden van het huis zonder dat het verkocht wordt. Toch kan dit voor sommige mensen ook gunstig zijn omdat je in sommige gevallen wel onder de één procent van de prijs van het huis uit kunt komen. Dat is natuurlijk erg leuk voor degene die het huis verkoopt.