Hoe je de Ilex crenata moet onderhouden

De Ilex crenata onderhouden en verzorgen is iets wat iedereen kan. Er zijn een paar punten waar men op moet letten om deze prachtige groene plant gezond en sterk groot te zien worden. De Ilex crenata wordt vaak gezien als buxusvervanger en dat is niet zo verwonderlijk. Zoals waarschijnlijk bekend kampt deze plant al een tijdlang met problemen zoals de buxusmot en het vatbaar zijn voor schimmelziektes. Daar heeft de Ilex crenata gelukkig geen last van. Het lijkt wel veel op een buxus qua uiterlijk en daarom wordt de Ilex crenata vaak aangeplant in plaats van de buxus.

De Ilex crenata vergt geen groene vingers

Het onderhouden van de Ilex crenata verloopt nagenoeg op dezelfde wijze als zijn voorganger, de buxus. Net als deze plant kan het zowel in een pot, de volle grond of als haag worden aangeplant. Ook leent het zich uitstekend voor het snoeien in allerlei vormen. Snoeien is juist één van de belangrijkste zaken wat bij het verzorgen van de Ilex crenata om de hoek komt kijken. Om een goede groei te stimuleren en ervoor te zorgen dat er een mooie vertakking ontstaat wordt tweemaal per jaar snoeien aanbevolen. Het beste kan dit gebeuren in het voorjaar en eind september nog een keer. Zorg dat de snoeischaar goed scherp is om zo wonden aan de takken te voorkomen. Om te voorkomen dat de jonge blaadjes gaan verbranden kiest men het beste een bewolkte dag uit waarbij de temperatuur niet al te hoog is. Vooral wanneer de Ilex crenata als haag is aangeplant ontstaat er door regelmatig snoeien een vol en compact geheel.

Water is belangrijk

Bij het onderhouden van de Ilex crenata is, behalve het snoeien, belangrijk om de plant van voldoende water te voorzien. Niet alleen direct na het aanplanten, maar eigenlijk altijd. De wortels van de Ilex crenata halen belangrijke voedingsstoffen en mineralen uit de bodem en vocht wat door wordt gegeven naar de rest van de plant. Check daarom ook regelmatig onder de plant, dus bij de wortels, of de grond niet te droog is. Snoeien en het watergehalte op peil houden zijn dus eigenlijk de belangrijkste zaken bij de verzorging van de Ilex crenata.

Meer weten? Bekijk onze onderhoudstips voor de Ilex crenata.