Meubels repareren doe je zo!

In huis wordt geleefd en dat betekent dat er zo nu en dan wel eens een meubelstuk beschadigd raakt. Alhoewel dat natuurlijk flink balen is, zijn veel beschadigingen eenvoudig op te lossen. En dan wel gewoon door jouzelf! In dit artikel lees je hoe je zelf je meubels kunt repareren.

1. Witte kringen

Probleem: Niets zo vervelend als witte kringen op je houten tafel. Deze kringen ontstaan dikwijls door hete koppen thee- of koffie. Er ontstaat condens tussen de hete mok en het houten oppervlak, waardoor de lak of olie beschadigd raakt.

Oplossing: Ga de kringen te lijf met een mengsel van kleurloze (sla)olie en (keuken)zout. Je kunt de vlek eerst licht verwarmen met een föhn. Met een doekje wrijf je het mengsel met de houtnerf mee over de vlek. Behandel de tafel daarna met lak- of olie en je zult er niets meer van zien.

2. Haperende wielen

Probleem: Meubels op wielen zijn hartstikke leuk, totdat de meubelwielen beginnen te haperen. Draaiende delen zijn gevoelig voor slijtage, waardoor de soepelheid verloren gaat.

Oplossing: Doe een beetje (sla)olie (of een speciaal smeermiddel als WD-40) op een doekje en dep dit op het draaiende gedeelte van de haperende wielen. Draai de wielen rond, zodat de olie er goed tussen kan komen. De olie zal ervoor zorgen dat de wielen weer als nieuw zullen draaien.

3. Klemmende lades

Probleem: Lades zijn ontzettend handig, maar kunnen naar verloop van tijd wel eens gaan klemmen. Doorgaans ontstaat dit door de werking van het hout.

Oplossing: Wrijf met een kaars (of eventueel een fijn schuurpapiertje) langs de geleiders van de lade. De lade zal vervolgens weer soepel door de geleider glijden.

4. Deuken

Probleem: Een flinke deuk in je houten dressoir, salontafel of servieskast? Met name in een huishouden met rondrennende kinderen, zal het je wel eens overkomen.

Oplossing: Vooral uit grenen meubelen (of andere grovere, ietwat zachte houtsoorten) zijn deuken eenvoudig te verwijderen. Gebruik een vochtige theedoek en een strijkijzer. Leg de natte theedoek op de deuk ga er met het hete strijkijzer overeen. Het vocht trekt in het hout en laat de ingedeukte cellen opzwellen waardoor de deuk verdwijnt