Stop warmteverlies via je dak

De energieprijzen rijzen op dit moment de pan uit en de winter is in aantocht. Een goed geïsoleerde woning is belangrijker dan ooit en kan je enorm veel geld besparen op de energierekening. Veel mensen zijn daarom bezig met het nemen van isolerende maatregelen in hun woning. Dat kunnen kleine aanpassingen zijn zoals het nemen van dikke overgordijnen of reflecterende folie achter de radiatoren. Maar soms zijn er voor een echt goed resultaat ingrijpendere maatregelen nodig zoals het isoleren van het dak. Vooral in oudere huizen is het dak niet of slecht geïsoleerd. Door het juiste isolatiemateriaal aan te brengen kan je veel warmteverlies voorkomen en dat scheelt soms flink op de energierekening. De meest gebruikte materialen voor dakisolatie zijn minerale of ecologische wol, schuimplaten en dampdichte folie. In dit artikel zullen we je de verschillen tussen deze materialen uitleggen.

Minerale wol

Glaswol en rotswol zijn voorbeelden van minerale wolsoorten die veel gebruikt worden voor het isoleren van daken. Glaswol wordt gemaakt van zand en glas en rotswol van verschillende steensoorten. Je kent ze vast wel als de dikke gele dekens die tussen de balken van het dak worden bevestigd. Dit soort dekens zijn vrij gemakkelijk op maat te snijden en aan te brengen en hebben een grote isolerende werking. Daarnaast zijn ze brandvertragend en houden ze ook nog eens veel geluid tegen. Wie een beetje handig is kan vrij gemakkelijk zelf met deze materialen aan de slag. Let wel op dat je altijd handschoenen en een gezichtsmasker moet dragen bij het verwerken van dit materiaal. De vezels zijn namelijk irriterend voor je longen en huid.

Ecologische isolatie

Om het milieu minder te belasten kiezen steeds meer mensen tegenwoordig voor ecologische dakisolatie. Onder ecologische isolatie verstaan we materialen die op een natuurvriendelijke manier worden geproduceerd. De meest gebruikte voorbeelden zijn cellulosevlokken, houtwol en schapenwol. Al deze materialen hebben een grote isolerende werking en er is weinig energie nodig om ze te produceren, waardoor het minder belastend is voor het milieu.

Hardschuim platen

Naast de zachte wollen dekens zijn ook harde schuimplaten een veelgebruikte keuze voor het isoleren van het dak. Deze schuimplaten worden gemaakt van kunststof zoals bijvoorbeeld PUR of EPS. Het voordeel van hardschuim platen ten opzichte van wollen dekens is dat ze een hogere isolerende werking hebben en daarom dunner zijn. Er is dus minder ruimteverlies. Daarnaast kunnen ze ook worden gebruikt voor het isoleren van de zoldervloer. Ze houden echter wel minder geluid tegen dan de wolsoorten.

Gebruik een beschermende folie

Nadat je isolatiemateriaal is aangebracht is het belangrijk om het te beschermen met een bouwfolie. De luchtvochtigheid in je woning is vaak hoger dan buiten, vooral als het buiten koud is. Als er vocht of condens in het isolatiemateriaal trekt kan er schimmelvorming ontstaan dat uiteindelijk zelfs de constructie van je woning kan aantasten. Voor extra vochtige ruimtes wordt een bouwfolie gebruikt. Heb jij bijvoorbeeld een wasmachine of droger op zolder staan? Of hangt jouw vochtige was daar te drogen? Dan is het raadzaam om een dampdichte folie te gebruiken om het isolatiemateriaal extra te beschermen.