Waar moet je op letten bij het kopen van nieuwe kozijnen?

Je bent je woning aan het verbouwen of renoveren en hebt besloten om nieuwe kozijnen aan te schaffen. Nu je je eenmaal aan het verdiepen bent in de verschillende kozijnen word je enigszins nerveus. Er is namelijk enorm veel keuze, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Want hoe weet je zeker of je de juiste keuze maakt? In dit artikel helpen wij je om tot de juiste keuze te komen met een aantal aandachtspunten!

Wat voor dichtingen hebben de kozijnen?

Een raam, en een kozijn dus ook, moet je woning afscheiden van de buitenwereld. Om deze reden dient een raam geluid, warmte (of kou) en vocht buitenhouden. Om deze reden is een kozijn met drie dichtingen de beste keuze, deze dichtingen zijn als volgt opgebouwd:

  • Binnendichting: de binnendichting van een kozijn is verantwoordelijk voor de geluidswering.
  • Middendichting: de middendichting bevindt zich tussen het kozijn en het beweegbare deel en is een soort extra laag bescherming.
  • Buitendichting: de buitendichting beschermt tegen de elementen zoals neerslag.

Welk materiaal kozijnen?

Je kunt voor houten, aluminium of kunststof kozijnen kiezen. Waar vroeger de meeste kozijnen van hout waren, zijn kunststof kozijnen nu de meest gangbare kozijnen. Dit is te danken aan de goede kwaliteit en de voordelige prijs.

Dakraam

Wat is de isolerende waarde?

Aangezien energiebesparing een hot topic is, is de isolerende waarde van een kozijn van groot belang. Hoe hoger de isolerende waarde, hoe minder warmte verloren gaat via het kozijn en raam in kwestie. Het is nu zelfs tijdelijk mogelijk om subsidie te krijgen op kunststof kozijnen met een hoge isolerende waarde. Eén van de voorwaarden is wel dat je minimaal twee energiebesparende maatregelen treft, zo kun je bijvoorbeeld tevens nieuwe kunststof deuren laten plaatsen met hoogrendementsglas.

Hoe veilig is het kozijn?

Als laatste dien je goed te kijken naar de veiligheid van het kozijn. Sommige verouderende kozijnen zijn welbekend bij inbrekers, omdat deze makkelijk zijn binnen te treden. Dit terwijl inbrekers beveiligde kozijnen vaak links laten liggen, omdat ze weten dat deze bijna niet zijn binnen te treden. Als je zeker wilt zijn van een inbraak werend kozijn dan dien je een kozijn met drie paddenstoel-sluitnokken of meer te kiezen.