Veranda met sedumdak

Veranda’s zijn populair en groene daken misschien nog wel populairder. Mogelijk ben je op zoek naar een veranda met groendak (sedum) of naar een groendak voor op je veranda. 

Wat zijn de mogelijkheden van een groendak op een veranda? Kan ik het dak er gewoon op leggen of zijn er toch wel bepaalde zaken waar ik aan moet denken? Zijn er partijen die een dergelijk groendak mét veranda ineens aanleggen of moet ik terecht bij twee specialistische partijen?

Het is logisch dat je al deze vragen hebt, daarom gaan we het vandaag hebben over de combinatie van het veranda en het groendak. Past het bij jouw veranda, wat dient een veranda aan te voldoen en is het ‘t waard?

Dakbelasting veranda met een groendak

Een groendak kan behoorlijk zwaar worden op het moment dat het zich volzuigt met water en wanneer je voor een groendak kiest met hoge vegetatie dan is er ook behoorlijk wat aarde vereist om de planten te laten groeien.

Vanwege het feit dat het groendak zwaar kan worden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de constructie van de veranda voldoende in orde is om het groendak op een veilige manier te kunnen houden. 

Niet ieder verandadak is dus bij uitstek geschikt om een groendak te kunnen dragen. Wanneer jij een bouwpakket veranda koopt bij de Gamma dan kun je er al wel vanuit gaan dat hier geen groendak op gaat kunnen qua dakbelasting.

Wanneer je een groendak overweegt dien je dus echt een specialist naar het dak te laten kijken en te laten bepalen of jouw dak geschikt is. Wanneer je overweegt om een veranda te laten plaatsen waar je graag een groendak op zou willen overleg dan goed met de partij die jouw veranda komt installeren. Vraag duidelijk of een groendak gaat lukken met de constructie die deze partij hanteert bij het plaatsen van een veranda.

Zorg voor een wortelwerend dak dat waterdicht is

Dat een veranda waterdicht is daar was je vast al van uitgegaan. Dat is in de meeste gevallen ook wel zo, tenzij het om een heel erg slechte kwaliteit veranda gaat. Wat niet zo is, is dat een verandadak per definitie wortelwerend is.

En laat dit nou net wel handig zijn voor wanneer je een groendak aan zou willen laten leggen op je verandadak. Het kan anders namelijk zo zijn dat de wortels van het sedum  / het groendak door de veranda heen komen groeien, en laat dat nou net iets zijn waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten.

Subsidie voor je groendak

Daar veel gemeenten in ons land momenteel verduurzaming ondersteunen is er op veel plekken in het land een zogeheten groene daken subsidie. Met de subsidie kun je gedeeltelijk je groene dak dus subsidiëren. Tot wel 25 euro per vierkante meter. 

Het kan deze tijd dus het goede moment zijn om een groen dak op je veranda te laten aanleggen, maar natuurlijk wel alleen als je veranda ook aan alle vereisten voldoet!