Waarom is een NEN2580 meting nodig?

Nadat er jarenlang misverstanden zijn geweest over de inhoud en oppervlakte van ruimtes is er tegenwoordig een NEN normering. Namelijk de NEN2580 normering. De gebruiksoppervlakte volgens de NEN2580 inmeten is sinds 1 september 2010 dan ook verplicht voor LVM, NVM en VBO makelaars. Maar waarom is zo’n meting nodig? En wat zijn de voordelen? Lees het in onderstaand artikel.

Wat is een NEN2580 meetrapport?

Is een woning of bedrijfspand op locatie gemeten door een gecertificeerde inmeter? Dan worden de genoteerde gegevens uitgewerkt tot een NEN2580 meetrapport. In dit meetrapport staat het exacte bruto vloeroppervlak, netto vloeroppervlak en inhoud van de ruimte. Een NEN2580 meetrapport geeft duidelijkheid over het exacte oppervlak van een woning of pand. Zo kunnen er geen misverstanden of onduidelijkheden meer ontstaan, doordat de meting conform de NEN2580 normering is uitgevoerd. 

Inmeten conform de NEN2580 normering

Bij een NEN 2580 meting kan er geen onduidelijkheid of verwarring ontstaan over discutabele ruimtes onder het schuine dak of onder de trap. In het verleden was er regelmatig onduidelijkheid over de totale inhoud en oppervlakte van een ruimte. Doordat er op verschillende manieren gemeten kon worden waren daar regelmatig discussies over. Gelukkig kunnen ruimtes tegenwoordig volgens de NEN2580 normering gemeten worden, waardoor er duidelijkheid geschept wordt over de juiste inhoud en vloeroppervlakte. Dit is ook meteen de reden waarom een NEN2580 meting voor LVM, NVM en VBO makelaars verplicht is.

Wanneer is een NEN2580 meting verplicht?

Op dit moment is het enkel voor eerder genoemde makelaars verplicht om woningen volgens deze normering in te laten meten door een gecertificeerd bedrijf. De overheid is overigens wel druk bezig om een NEN2580 meetrapport ook te verplichten voor onder andere bedrijfspanden. In eerste instantie zal de verplichting gelden bij verhuur en verkoop van bedrijfspanden om te voorkomen dat er misverstanden ontstaan over het gebruiksoppervlakte. 

Waarom een NEN2580 meting laten uitvoeren?

De belangrijkste reden om een meting conform deze normering uit te laten voeren is het bepalen van de exacte gebruiksoppervlakte. Echter zijn er nog meer redenen om direct een meting aan te vragen:

  • Duidelijkheid bij WOZ vraagstukken
  • Duidelijkheid bij BAG vraagstukken
  • Gemeenschappelijke ruimten toedelen
  • Duidelijkheid en inzicht bij fiscale vraagstukken
  • Erfpachtcanon berekenen
  • Waardebepaling
  • Duidelijkheid bij huurprijsherzieningsprocedure