Waarop letten bij het kopen van de juiste aanhanger voor hovenier

Als hovenier ben je vaak aan het werk bij klanten, waardoor je vaak benodigdheden of tuinafval moet vervoeren. De meeste hovenier rijden in een bus voor al het gereedschap en hebben daarachter een aanhanger gekoppeld om zand, grind, planten of tuinafval veilig te vervoeren.

Een goede aanhanger is dan ook enorm belangrijk voor hoveniers. Je wilt een aanhangwagen van hoge kwaliteit, maar je moet bijvoorbeeld ook letten op het type, het laadvermogen en nog veel meer. Wil je een nieuwe aanhanger kopen? Lees eerst dit artikel om te weten op welke belangrijke punten je moet letten!

Type aanhangers

Er zijn veel verschillende types aanhangers, de drie meest gebruikte zijn de kipper, tandemas en enkelas. Door hoveniers wordt er vaak gekozen voor een tandemas of kipper aanhanger. De reden voor deze keuze is dat hoveniers vaak zware ladingen moeten vervoeren. Een tandemas is daar het meest geschikt voor. De kipper wordt weer veel gebruikt voor het lozen van grind, zand en tuinafval. Deze aanhanger kan je namelijk kantelen en kippen. Erg praktisch voor hoveniers bij het aanleggen van een tuin of het afvoeren van afval naar de stort.

aanhanger voor hovenier

Laadvermogen en afmetingen

Als je een nieuwe aanhanger gaat kopen heb je keuze uit vele verschillende afmetingen. Elk type aanhanger is verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Als je kijkt naar de materialen die je wilt gaan vervoeren weet je ongeveer wel de juiste afmetingen. Maar vergeet ook zeker niet het laadvermogen. Het bruto laadvermogen is inclusief het gewicht van de aanhanger en het netto laadvermogen is exclusief het eigen gewicht van de aanhanger. Bij het kiezen van het juiste laadvermogen moet je weten wat de maximaal geremde treklast van de bus of auto is. De maximaal geremde treklast kan je vinden in het kentekenbewijs en dit mag je niet overschrijden.

Waar moet je nog meer opletten?

Als hovenier koop je niet dagelijks een nieuwe aanhanger. Het is daarom ook belangrijk om op de hierboven beschreven aandachtspunten te letten, maar naast deze belangrijke punten hebben we nog een aantal dingen waarop je moet letten. Stel jezelf onderstaande vragen bij het kopen van een aanhanger:

  • Tweedehands of een nieuwe aanhanger?
  • Wil ik een aanhanger leasen of kopen?
  • Hoe zit het met de garantie?
  • Is een onderhoudspakket mogelijk?
  • Waar kan ik de aanhanger laten onderhouden?
  • Kan mijn auto of bus de aanhanger trekken?
  • Moet ik de aanhanger laten keuren?