Wat zijn slotbouten en waarvoor worden ze gebruikt?

Als je iets muurvast wilt zetten, dan gebruik je bouten. Een slotbout wordt voor diverse constructies gebruikt. Met name bij grote houten constructies gebruikt men doorgaans slotbouten om diverse elementen met elkaar te verbinden. De bout wordt gekenmerkt door een gladde ronde kop met daaronder een vierkant gedeelte en een schroefdraad. Het schroefdraad wordt gebruikt om een moer aan te bevestigen.

Wanneer slotbouten voor een houten constructie gebruikt worden, dan wordt het vierkante gedeelte onder de kop vast in het hout getrokken. Zodoende kan de moer vastgedraaid worden zonder dat de bout meedraait. Doordat de bout een gladde kop heeft, is een slotbout alleen vanaf de kant van de moer los te draaien. Wel geeft de gladde kop en mooie afgewerkte uitstraling.

Houten balk met slotbouten

Metaal en hout

Slotbouten kunnen gebruikt worden op metalen en op houten oppervlakken. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt om velgen vast te maken op auto’s. Zodoende wordt voorkomen dat de velgen gestolen worden. Maar, ze worden ook gebruikt om bijvoorbeeld vlonders of blokhutten te maken. Zoals ik al zei lenen slotbouten zich uitermate goed om houten constructies met elkaar te verbinden.

Soorten en maten

De bouten zijn verkrijgbaar in diverse materialen, zoals: roestvrijstaal en verzinkt metaal. Het voordeel van RVS bouten, is dat ze niet oxideren. De bouten van verzinkt staal kunnen wel oxideren als de zinklaag beschadigd wordt. Belangrijk is dat deze goed gemonteerd worden, want dan zal de zinklaag onbeschadigd blijven. Daardoor zullen ze dus niet oxideren. Het grote voordeel van de verzinkte variant is dat het een sterkere bout is. Tot slot kun je doorgaans kiezen uit een metaalachtige kleur of uit zwart.

Welke maat slotbout heb je nodig?

Bij het kiezen van de juiste maat moet je rekening houden met de grootte van het boorgat. Sommige kiezen een bout met eenzelfde dikte als het boorgat. Dit is niet verstandig, want dan kan de bout er niet soepel in. Kies altijd een bout die 1mm kleiner is dan het boorgat, dus van een boorgat van 9mm, kies je voor een slotbout van 8mm.

Zoek je slotbouten voor je auto? Het is afhankelijk van je type auto welke slotbouten je nodig hebt. Zo kan het zijn dat je helemaal geen slotbouten nodig hebt, maar juist slotmoeren. Informeer bij een speciaalzaak of bij een garage wat je precies nodig hebt. Zo weet je dat je de juiste keuze maakt.

Wil je meer DIY-blogs lezen? Bekijk dan de doe-het-zelf-blogs van Wonen Inside!