Welke terrasverwarmers zijn er?

Goede terrasverwarming is natuurlijk heerlijk. Of het nou gaat om een frisse avond in je tuin, of gewoon het extra comfortabel maken van je gasten, een goede terrasheater maakt het allemaal mogelijk. Maar waar kan je precies uit kiezen en wat maakt welke terrasverwarmer geschikt voor jouw persoonlijke situatie? We helpen je een eindje op weg.


Elektrische terrasverwarmers
Allereerst zijn er de elektrische terrasverwarmers. Een terrasverwarmer op elektriciteit is bijzonder eenvoudig in gebruik; het enige wat je echt nodig hebt, is een stopcontact. De elektrische terrasverwarming begint gelijk met werken als je hem in het stopcontact hebt gestoken en omdat de onderdelen vrijwel geen tijd nodig hebben om warm te worden, hoef je ze dus ook niet op te warmen of voor te gloeien. Elektrische terrasverwarming is geschikt voor terrassen van verschillende groottes. Er zijn heaters die goed zijn voor de verwarming van 12 vierkante meter, maar je kan ze ook kopen die bijna het dubbele aan oppervlakte kunnen verwarmen. Welke het beste bij je past, hangt helemaal af van je wensen. Hoe groot is je terras? Wil je hem gewoon ophangen, of moet hij ook echt ingebouwd worden in de muur of het plafond van je terras? Alles kan, dus bedenk van tevoren goed wat je wilt en het wordt geregeld.

Terrasverwarmers op gas
Nog altijd zijn de terrasverwarmers op gas bijzonder populair en niet zonder reden. Ook deze heaters doen uitstekend hun werk en kunnen grote oppervlakten warm houden, zodat jij en je gasten altijd kunnen rekenen op een aangename en comfortabele temperatuur. De gasheaters werken meestal op propaan en zijn gemakkelijk te verplaatsen. Zo kan je altijd en overal genieten van de warmte. Overigens is het verstandig om het propaan niet op te slaan in huis; het blijft natuurlijk een brandbare stof en het is voor de veiligheid beter om dit op een aparte plek op te slaan. Neem je de juiste voorzorgsmaatregelen, dan hoef je je verder geen zorgen te maken. De moderne terrasheaters op gas zijn veilig en vooral heerlijk warm.

Welke is geschikt voor jou?

Om te bepalen welke terrasheater het beste geschikt is voor jouw situatie, moet je eerst even goed bekijken wat die situatie precies is. Het belangrijkste element voor een elektrische terrasheater is bijvoorbeeld de aanwezigheid van een stopcontact. Is deze er, dan staat niets een elektrische heater nog in de weg. Is deze er niet, dan kan je de aanschaf van een gasheater overwegen. Bijkomend voordeel van deze heater, is natuurlijk het feit dat hij gemakkelijk te verplaatsen is, zodat je overal in je tuin kunt gaan zitten.


Hoe hou je de warmte vast?
Je terrasheater is natuurlijk het meest doeltreffend als je deze plaatst op een plek waar de warmte niet gelijk vervliegt. Daarom is het een goed idee om je terras overkapt te maken. Dan blijft de warmte langer ‘binnen’ en hoeft je terrasheater minder hard te werken om je terras een aangename temperatuur te geven. Als het kan, is het ook aan te raden om je heater aan de gevel te plaatsen, omdat ook dit de warmte beter vasthoudt. En tenslotte zou je kunnen denken aan het gebruik van donkere bestrating. Ook dit houdt de warmte langer vast en maakt van je terras een heerlijke, warme plek.