Zo krijg je meer licht binnen in huis

Voor iedere woning geldt: licht oogt ruimtelijk. Een ruimte waar veel (dag)licht is, voelt ruimtelijker aan dan een ruimte waarbij dat niet het geval is. In dit artikel lees je daarom enkele praktische tips om optimaal gebruik te maken van licht in huis.

1. Kies voor lichte kleuren in huis

Eén van beste tips is: kies voor lichte kleuren in huis. Donkere kleuren absorberen zowel zon- als kunstlicht, terwijl lichte kleuren het juist weerkaatsen. Dit geldt zowel voor de muren, maar ook voor meubelstukken. Door verschillende kleurtinten te gebruiken, ontstaat er bovendien diepte. Optisch oogt een ruimte hierdoor nog ruimtelijker. 

2. Zorg dat lichtinval niet gehinderd wordt

Om optimaal gebruik te maken van daglicht, is het belangrijk dat lichtinval niet wordt gehinderd. Voorkom meubelstukken, raamdecoratie en woonaccessoires in de lijn van het daglicht. Zorg overdag voor lichtdoorlatende raamdecoratie. Zorg er tevens voor dat er buitenshuis geen bomen, planten of struiken het daglicht tegenhouden, maar dat je deze snoeit. Mits het om eigen groen gaat, uiteraard.

3. Beperk het aantal meubels

Een volle ruimte oogt benauwend en houdt bovendien een hoop licht tegen. Als je het aantal meubels en woonaccessoires in een ruimte beperkt, versterk je zowel de lichtinval als het ruimtelijke gevoel. Als je optimaal gebruik wilt maken van lichtinval, is het verstandig voornamelijk de muren niet te vol te hangen.

4. Maak gebruik van verlichting

In de avonduren, tijdens donkere herfst- en winterdagen of simpelweg omdat je weinig natuurlijke lichtinval hebt, is het aan te raden om te investeren in verlichting. Voorkom dat er één of enkele donkere plekken in een ruimte ontstaan. Zorg voor functioneel, maar warm licht in de donkere delen van de ruimte. 

5. Betrek de buitenruimte

Betrek de buitenruimte om het ruimtelijke gevoel binnenshuis te versterken. Plaats een kunststof schuifpui, houten balkondeuren of aluminium harmonicadeuren naar de tuin of het terras om deze bij de binnenruimte te betrekken. Tijdens warme dagen kun je deze volledig openschuiven en vormt de buitenruimte daadwerkelijk een verlenging van het interieur.