Zo krijg je mooie gladde muren

Wil jij binnenkort een muur schilderen of behangen? Dan is het belangrijk dat de ondergrond mooi glad is. Om dat te bereiken is het soms nodig om de muur te stucen. Je kan een professionele stucadoor inhuren om dat voor je te doen, maar het kan moeilijk zijn hiervoor de juiste persoon te vinden. Daarnaast loopt het erg in de kosten.  Zelf een muur stucen is helemaal niet zo ingewikkeld. We zullen je hier stap voor stap vertellen wat je moet doen.

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je aan het stucen gaat is het belangrijk om de vloer goed af te plakken. Eventuele gaatjes in de muur vul je op met een speciale muurvuller. Zodra deze droog is maak je de muur stofvrij met een harde borstel. Vervolgens breng je met een kwast de voorstrijk aan op de muur, dit zorgt ervoor dat de stuclaag goed aan de muur hecht.

De stuc aanmaken

Na ongeveer twee uur is de voorstrijk droog en kan je aan de slag met het stucwerk. Hiervoor moet je eerst het gips aanmaken. Dit doe je in een grote schone emmer. Het gipspoeder moet worden aangemaakt met water. Op de verpakking staat in welke verhouding je dit moet doen. Hierna mix je het mengsel tot een gladde massa met een mixer. Deze mixer kan je bij veel bouwmarkten huren, dus je hoeft er zelf geen aan te schaffen. Omdat het gipsmengsel na ongeveer 45 minuten uithard in de emmer moet je het meteen verwerken.

Aan de slag

Nu is het tijd om de stuc op de muur aan te brengen. Schep met een troffel wat mengsel op een raapbord. Met een pleisterspaan breng je de stuc aan op de muur. Probeer het gips overal ongeveer even dik op de muur aan te brengen. Kleine dikteverschillen zijn geen ramp, want zodra alle stuc is aangebracht strijk je het geheel nog glad.

Gladstrijken

Zit alle stuc op de muur? Dan ga je direct aan de slag met de rijlat. Dit is een brede lat waarmee je je stucwerk glad smeert. Te dikke plekken worden verwijderd en eventuele gaten vul je op met wat extra stuc. Na het rijen zal je muur redelijk glad zijn. Voor een extra glad resultaat herhaal je het rijen na ongeveer 30 minuten. De laatste oneffenheden trek je 20 minuten na het rijen glad met een spackmes.

De finishing touch

Je stucwerk zal na deze stappen al redelijk opgedroogd zijn. Met een natte spons “schuur”je nu voorzichtig je stucwerk op. Dit zal het bovenste laagje weer iets flexibeler maken. De allerlaatste oneffenheden werk je nog een keer bij met het spackmes.
Is je muur helemaal glad? Dan kan je het rustig laten drogen. Dit kan een paar dagen duren, afhankelijk van de dikte van je stucwerk. Reken ongeveer één dag per millimeter. Pas als de muur helemaal droog is kan je hem schilderen of behangen.

Wil je nog meer klusinspiratie? Neem dan eens een kijkje bij onze andere DIY tips.