Zo plant je een appelboom in eigen tuin

De appelboom is één van de populairste fruitbomen voor in de tuin. Het is immers altijd leuk om zelf fruit in je tuin te kunnen laten groeien. In dit artikel lees je daarom waar, wanneer en hoe je een appelboom in je tuin kunt planten.

1. Waar?

Er zijn diverse soorten appelbomen. Zo heb je bomen met een lage-, middelgrote- of hoge stam. Over het algemeen geldt: hoe lager de stam, hoe minder plaats je nodig hebt om de appelboom te planten.

Bodem

Een appelboom stelt maar weinig eisen qua ondergrond. De boom kan echter minder goed tegen een (te) natte ondergrond. Tevens dien je er ook voor te zorgen dat de ondergrond niet te zuur is. De zuurtegraad kun je meten met speciale zuurmeters. Zorg ervoor dat de grond tussen de 5,5 en 7 pH ligt.

Locatie

De appelboom staat het liefst op een zonnige locatie, maar zal ook gedijen in een schaduwrijkere locatie. Houd er rekening mee dat veel appelbomen kruisbestuiving nodig hebben. Dit wil zeggen dat je nog minstens één andere soort geplant dient te worden om ervoor te zorgen dat de bomen bestuift worden.

2. Wanneer?

Een appelboom plant je het beste tussen november en maart. Dan zijn de bomen namelijk nog in rust. Vraag de verkoper om advies als je de appelboom op een ander moment wenst te planten.

3. Hoe?

Bij het planten van een appelboom dien je in ieder geval de volgende stappen te volgen:

  • Graaf een gat dat zo’n 10 cm dieper is dan de pot waarin je de boom gekocht hebt. Vul het gaat met zo’n 10 cm aan organisch materiaal, zodat de bovenkant van de kluit gelijk komt met het grondoppervlak.
  • Dompel de kluit van de appelboom onder in water of overgiet rijkelijk met water voordat je deze in het gat plaatst.
  • Plaats de boom in het gat en druk voldoende aan.
  • Bevestig de appelboom met een rubberen (fiets)band aan een houten paal.
  • Strooi wat compost of boomschors rond de stam zodat het vocht vastgehouden wordt en de boom beschermd wordt tegen vorst.