6 tips om van je slaapkamer een zo fijn mogelijke plek te maken

25 februari 2021
WonenCadeaus voor binnen

De slaapkamer is een van de belangrijkste ruimtes in huis. Je brengt hier tenslotte ontzettend veel tijd door. We slapen maar liefst een derde van ons leven. Met onderstaande zes tips maak je een zo fijn mogelijke plek van je slaapkamer.

1. Kies een licht kleurenpatroon in de slaapkamer en vermijd felle kleuren
Een van de belangrijkste keuzes bij het inrichten van je slaapkamer is voor welke kleuren je gaat. Het beste is om voor een zacht, neutraal kleurenpatroon te kiezen en felle kleuren buiten de slaapkamer te houden, dat werkt een stuk rustgevender. Dat hoeft overigens echt niet per se alleen maar wit te zijn als je dat saai vindt, je kunt ook denken aan pasteltinten of beige.

2. Als je geen slaapproblemen hebt, zet dan een televisie op je slaapkamer voor ultieme ontspanning
Er zijn nogal wat verhitte discussies over de vraag of je nu wel of geen televisie op je slaapkamer moet zetten. Zo zou het funest zijn voor je nachtrust. Mocht je slaapproblemen hebben is het dus wellicht niet zo’n goed idee, maar anders kan het toch wel heel lekker zijn om vanuit bed films, series of televisieprogramma’s te kijken. Niet alleen ’s avonds voordat je in slaap valt, maar ook bijvoorbeeld op zondagochtend met een goed ontbijt erbij. En je hoeft tegenwoordig echt niet meer heel diep in de buidel te tasten voor een kwalitatieve televisie, er zijn genoeg goede aanbiedingen bij gerenommeerde merken te vinden.

3. Investeer in een goed bed en vergeet fijn beddengoed niet
Uiteindelijk draait het in een slaapkamer allemaal om het bed. Hier mag je dan ook best een beetje in investeren. Een goed bed, een geschikt matras en een lekker kussen zorgen ervoor dat je met plezier gaat slapen. Daarnaast is ook het juiste beddengoed belangrijk. Naast dat comfortabel beddengoed voor een goede nachtrust zorgt, kan het – mits het er mooi uitziet – je slaapkamer ook de nodige sfeer geven. Probeer je bed elke dag je dag mooi op te maken, dit kan het verschil maken.

4. Houd het opgeruimd door voor genoeg opbergruimte te zorgen
Het zal geen verrassing zijn dat je slaapkamer een fijnere plek is als deze opgeruimd is. Het is eenvoudiger om je slaapkamer opgeruimd te houden als je voldoende handige opbergruimtes hebt. Zorg hier dus in de eerste plaats voor en geef alles een vaste plek. Heb je een kleine slaapkamer? Dan moet je iets creatiever zijn als het op opbergruimte aankomt. Zo kun je voor meerdere planken aan de muur kiezen waarop je spullen kwijt kunt, zodat je minder op de grond hoeft te zetten. Ook kan een bed met opbergruimte uitkomst bieden. Hier kun je vaak nog aardig wat in kwijt.

5. Zorg voor de juiste verlichting in de kamer
Onderschat het belang van goede verlichting niet. Hoewel één groot basislicht en eventueel gericht licht voor het lezen noodzakelijk is, draait het in de slaapkamer vooral om sfeerverlichting. Felle lampen zijn juist uit den boze. 

6. Vergeet de accessoires niet
Soms zit schoonheid ‘m in de details. Met een paar leuke accessoires maak je je slaapkamer helemaal af. Overdrijf echter niet: als er te veel accessoires staan, gaat het er al snel rommelig en druk uitzien. Dat wil je in de slaapkamer juist voorkomen.