Dakpannen behandelen in plaats van nieuwe aanschaffen

Dakpannen gaan een hele poos mee. Alleen gaan ze er naar verloop van tijd wel wat minder mooi uitzien. Er komt allerlei rotzooi op terecht. Er groeien mossen, algen, en schimmels op, en ze worden met de tijd wat poreuzer.

Als je dakpannen er wat minder florissant bijliggen kun je ze laten vervangen. Maar er zijn ook minder ingrijpende mogelijkheden om ze een nieuwe impuls te geven. In deze blog bespreken we een aantal behandelmethoden waarmee je jouw pannendak die hoognodige opfrisbeurt kunt geven.

Dakpannen reinigen

Als je dakpannen er door veel algvorming en mosgroei wat minder netjes uitzien kun je dat oplossen met een reinigingsbeurt. Bij het reinigen wordt het dak schoongespoten met stoom of een hogedrukspuit, in combinatie met een passend reinigingsmiddel. En naderhand wordt het dak behandeld met een desinfecterend middel om alle achtergebleven schimmels en mossen te elimineren.

Zo’n reiniging doet niet alleen iets voor het beeld, het helpt ook om de levensduur van je dakpannen te verlengen. Mos houdt namelijk veel vocht vast. Te veel vocht maakt je pannen poreus en als de plantjes in de winter bevriezen kunnen ze ervoor zorgen dat je pannen sneller breken.

Als je dakpannen bedekt waren met veel mos en algen is het altijd even afwachten hoe de pannen eruit zien na het afspuiten. Hopelijk is de kleur niet al te zeer vervaagd en is de glans niet compleet verdwenen. Afhankelijk van de staat van de pannen kun je kiezen om ze te laten impregneren of te laten coaten, wanneer je de pannen nog een extra beschermlaag wilt geven na het reinigen.

Je pannendak impregneren

Om ervoor te zorgen dat de pannen na het reinigen beter beschermd zijn tegen mos en ander vuil kun je ze door een dakdekker laten impregneren. Bij het impregneren wordt er een vocht- en vuilwerend middel op de pannen gespoten. Het middel is volledig transparant waardoor de originele kleur van de pannen gewoon behouden blijft. Het middel trekt in de dakpan en vormt een blijvende beschermlaag zodat mos en algen zich in de toekomst minder makkelijk kunnen hechten.

Je pannen opfleuren door ze te laten coaten

In de praktijk kiezen mensen vaak voor impregneren wanneer de dakpannen er na het reinigen nog goed uitzien. Is dat niet het geval dan kan er een kleur aan het vocht- en vuilwerende middel worden toegevoegd. Deze coating wordt in twee lagen op het dak aangebracht en geeft je dakpannen naast een beschermende laag een compleet nieuwe look. Dat stelt je bijvoorbeeld in staat om voor een radicaal andere kleur te kiezen.

Wil je je dakpannen door een dakdekker laten impregneren of laten coaten? Houd er dan rekening mee dat het voor een goede hechting van de nieuwe beschermlaag noodzakelijk is om het dak wel eerst te laten reinigen.